Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Mesajul lui Ion Iliescu după moartea Reginei Elisabeta a II-a. ”Marea Britanie a pierdut un lider și un liant al solidarității naționale”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ion Iliescu a declarat că decesul Reginei Elisabeta a II-a reprezintă ”sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări”. Fostul președinte al României a mărturisit că păstrează o ”amintire puternică întâlnirii din 2004” când a întâlnit-o pe suverană în cadrul vizitei private în Marea Britanie.

Ion Iliescu a publicat pe blogul personal un mesaj, la o zi de la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

”Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume. 

Și-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, și fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viață. A fost o personalitate puternică, și complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, a precizat fostul președinte.

Ion Iliescu: ”Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului”

”Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a  II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice. A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO. Marea Britanie este o destinație predilectă pentru români, în ciuda ieșirii țării din UE. 

Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru. 

Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație, ca sistem politic, un lider, și un liant al solidarității naționale, iar România un prieten și un reper. 
Transmit condoleanțele mele familiei îndoliate și întregul meu sprijin în aceste momente dureroase.

Dumnezeu s-o odihnească!”, a concluzionat Ion Iliescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE