Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meditații gratuite pentru admiterea la Academia Navală din Constanța. Ce spun elevii de liceu interesați

Modalitate de promovare inedită la Academia Navală din Constanța unde profesorii îi meditează gratuit pe elevii de liceu, în speranța că tinerii vor alege cariera militară. Lecțiile, la care pot participa liceeni din toată țara, se desfășoară sâmbăta și duminica, iar unii copii vin de la sute de kilometri distanța pentru a învăța matematică predată de profesorii universitari.

Andreea este în clasa a 12-a la un liceu din Călărași, iar de când a auzit de meditațiile gratuite la matematică, bate drumul până la Constanța în fiecare sfârșit de săptămână. Vrea să urmeze o carieră în electromecanică navală așa că până la bacalaureat, face tot posibilul să se pregătească intens.

Andreea Paicu, elevă: Mă trezesc sâmbătă la 4, am tren la 5 și un sfert, ajung la 8, mai stau vreo două ore, la 10 ajung aici și în general plec cu trenul de 4 și jumătate înapoi acasă, ajung undeva la 7.

Și Mihai din București se trezește în fiecare weekend cu noaptea în cap pentru a participa la cursurile de pregătire de la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța.

Mihai Căsălean, elev: Efortul să ajung aici este destul de mare și nu aș veni dacă nu aș înțelege mai bine. Notele au început să crească încet-încet și simt că sunt mai stăpân pe matematică și că o înțeleg mai bine.

După câteva luni de drumuri București Constanța, liceanul este hotărât deja să urmeze cursurile Academiei Navale de la malul mării. Vrea să aleagă însă secția civilă.

Pentru Daniel din Constanța haina militară este un vis din copilărie.

Reporter: Vrei să urmezi cariera militară?

Daniel Pârlițeanu, elev: Eu voiam dinainte să vin la Academie, dar acum parcă s-a amplificat dorința adică e ceva frumos aici ce mă încântă.

Nu doar Academia Navală din Constanța este pe lista viitorilor studenți.

Elevă: Vreau să dau la Academia Tehnică Militară de la București pe inginerie tehnico-spațială. Noi, fiind la Liceul Militar avem o admitere separată, și este un nivel avansat față de BAC și Academia lucrează fix nivelul necesar pentru admiterea aia.

Tot ca un mijloc de promovare a carierei de militar printre viitorii absolvenți, Armata a început să își trimită reprezentanți prin liceele din țară pentru promovarea școlilor de profil, după ce numărul candidaților a scăzut considerabil față de alți ani.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că anul acesta, admiterea la școlile militare postliceale de subofițeri și maiștri militari se face doar pe baza mediei de la BAC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE