Consumul excesiv de apă a dus la o decizie radicală în județul Dolj: cine folosește apă de la robinet pentru udarea grădinii plătește de patru ori mai mult. Primăria a luat această măsură după ce rezervele au scăzut simțitor, iar apa nu mai curge la robinet câteva ore pe zi. Oamenii se plâng că nu au altă soluție, pentru că multe fântâni au secat, iar grădinile și solariile nu pot fi întreținute fără apă.
Ce spun oamenii din Dolj
„Nu putem face treabă.”
Marin Iordache este unul dintre localnicii care-și udă florile cu apă de la rețea. Deși are și fântână, spune că apa de acolo nu e suficientă pentru solarii și grădină.
La fel procedează și alți săteni, care folosesc apa de la robinet inclusiv pentru a spăla mașinile.
„Foarte mult din fântâna propria, iar după ce nu voi mai avea apă în fântână va trebui să-mi forez altă fântână că noi avem foarte multe solarii. De la rețea udăm, dar nu cât ar trebui.”
„Ce-o mai folosește fiu-meu ca să spele mașina.”
„ Mai udăm și noi, uite, câte o floare, câte.. Mai udăm, ce să facem? Păi, cu ce să trăim? Dacă nu faci o roșie, o aia, să o uzi. Nu sunt alte surse de apă, că toate fântânile au secat.”
Câtă apă se consumă
În zilele călduroase, localnicii consumă foarte multă apă, iar rezervele comunei se epuizeză repede. Din acest motiv, apa nu mai curge deloc la robinet timp de trei ore pe zi. Ca să oprească risipa, autoritățile au decis să crească de patru ori prețul apei pentru cei care depășesc un consum de 5 metri cubi.
Cornel Părăroiu, primar Ghercești: „Dacă în perioada de iarnă sau în perioada în care apa se folosește decât pentru uzul gospodăresc undeva noi consumăm la 150 mc pe zi pe perioada de vară și când oamenii udă solarii, vie, lucerne, gazon, spală mașini ajungem undeva la 700 mc pe zi.”
Carmen Petrean, purtător de cuvânt Compania de Apă Oltenia: „Cele mai mari probleme le avem în zonele cunoscute pentru culturile de legume, respectiv Dăbuleni, Călărași, Bechet sau Segarcea, dar și în alte localități. Chiar dacă în acest moment în cele 29 de localități din județele Dolj și Gorj în care operăm nu sunt instituite restricții de apă, nu este prea devreme să facem apel la toți uitilizatorii să folosească apa numai pentru consum casnic, deoarece orice consum peste medie va fi resimțit de toți consumatorii branșați la rețeaua respectivă.”
Lipsa apei este o problemă tot mai mare în Europa, din cauza secetei. În 2022, România a fost a treia cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, după Cipru și Malta. Potrivit ONU, o țară este considerată cu risc ridicat în privința apei dacă are, anual, mai puțin de 1.700 de metri cubi de apă pe locuitor.