Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile celor care au fugit din Israel. Cetățenii israelieni care au ajuns la București, martori ai bombardamentelor

Cetățenii israelieni care au ajuns pe aeroportul Otopeni spun că au simțit teroare după ce rachetele și bombele lansate de Hamas au lovit mai multe zone din Israel. Unii au fugit de frica războiului, la familiile din România, în timp ce alții aveau planificate vacanțe la noi în țară.

Un grup de 92 de români care au ajuns în Iordania din Israel au cerut ajutorul autorităților române pentru a se întoarce acasă. Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe face demersuri pentru a-i îmbarca în curse către România. Alți 346 de pasageri români au ajuns cu două curse Tarom sâmbătă noapte.

Liron a venit în România, la rudele de aici. Este printre primii pasageri care au aterizat cu un zbor din Israel. O parte din familia ei a rămas în zona de conflict și speră că și ei i se vor alătura în curând.

Liron Kaufman, locuitoare din Rishon LeTsiyon: ”Ultimele 24 de ore au fost foarte grele pentru oamenii din Israel, mulți oameni au fost răpiți și duși în Fâșia Gaza, femei, copii, de doi și patru ani, au fost luați din paturile lor și i-au dus cu ei. Nu știm ce se mai întâmplă acolo. Mulți oameni au fost uciși, oameni nevinovați. Am fost luați prin surprindere, nu am vrut să se întâmple asta, nu vrem asta. Eu am plecat pentru că mi-e frică să stau acolo. Am fost în zona în care au fost bombardamente. M-am trezit sâmbătă cu sunetul sirenelor, avem copii în locuință așa că am stat și am așteptat să treacă. Sunt mulți oameni în orașele din sud, unde s-au infiltrat teroriștii Hamas, și au rămas blocați în adăposturi pentru mai bine de 12 ore, fără mâncare pentru copiii lor.”

Joel locuiește la 15 kilometri de Tel Aviv și a plecat după ce rachetele au împânzit cerul. Momentul plecării s-a potrivit cu vacanța în România, pe care o plănuise de mai mult timp.

Joel, locuitoare din Tel Aviv: ”Am simțit furie, dezamăgire că guvernul meu nu a putut să ne protejeze mai bine. Slavă Domnului că familia mea este în siguranță și îmi pare foarte rău pentru cei care au murit ieri. Oamenii sunt foarte supărați și cred că, din punct de vedere politic, actualul guvern va trebui să explice ce s-a întâmplat. Situația era foarte gravă în Ierusalim, eu sunt din Ierusalim. Sper să fie pace în curând.”

Această familie a venit cu copiii în România, țara care le este a doua casă, pentru că de aici sunt originari bunicii lor. 

Alad, locuitor din Tel Aviv: ”A fost una dintre cele mai oribile zile din viața noastră, de când locuim în această țară. A fost oribil. Copii mici, fetițe, femei însărcinate, angajați străini care îi ajutau pe cei în vârstă sau pe cei cu handicap, i-au omorât pe toți... Nu mai avem cuvinte… Poate asta au trăit părinții noștri acum 50 de ani, sau nici măcar. Au venit cu camioane, sute de teroriști, nu este un conflict militar, aceasta nu este o armată, este o organizație teroristă, trimisă de Iran, de Hezbollah, sunt finanțați de acolo.”

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani. Iar în luptele care au loc atât pe teritoriul israelian, cât și în Fâșia Gaza, numărul victimelor continuă să crească, de ambele părți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE