Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Mărturia doctoriței din Fetești, atacată de un pacient: „A fost supărat că nu a fost consultat în trei secunde”

Publicat de: Euronews

Doctorița din Fetești snopită în bătaie de un pacient recalcitrant povestește că se întoarce cu frică la muncă.

Femeia de 32 de ani, ajunsă în stare gravă la Spitalul din Constanța cu fractură de piramidă nazală a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale în urma agresiunii.

Agresorul, în libertate

Ea atrage atenția că medicii nu au nicio apărare în fața pacienților violenți. Agresorul ei este liber. Se află sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

La zece zile după incident, doctorița pneumolog Ioana Constandache și-a făcut curaj să vorbească despre clipele de teroare prin care a trecut la camera de gardă a Spitalului din Fetești. Își amintește că a încercat să liniștească grupul de cetățeni recalcitranți care însoțeau un pacient care se prezentase la spital cu o durere la un picior.

Ioana Constandache, doctor pneumolog: „Nu am avut nicio șansă. La un moment dat i-am rugat să părăsească incinta și să rămână în sala de așteptare doar pacientul. Nu au înțeles. Au continuat cu injurii la adresa noastră. Am văzut că nu am cu cine să discut, am abandonat discuția. Am intrat în sala în care noi ne facem fișele de consult și le-am întrebat pe doamnele asistente dacă au apăsat butonul de panică și dacă au chemat un echipaj de poliție.”

Atacul a fost extrem de violent

Ioana Constandache, doctor pneumolog: „Încercam să îi explic (n.red. mamei pacientului) care sunt etapele și că trebuie să aștepte medicul care va trebui să-l consulte pe pacient. Pacientul, care a fost și agresorul, a intrat peste noi, a împins-o pe mama dânsului și s-a năpustit direct asupra mea. Din ce îmi aduc aminte, au fost în jur de trei încasați în nas, doi în gură. Am căzut pe jos sau am fost dărâmată, nu reușesc să îmi aduc aminte toate aspectele.”

Colegii au ridicat-o de pe jos și i-au acordat primul ajutor. Ea a fost internată la Constanța cu fractură de piramidă nazală.

După ce au fost reținuți pentru 24 de ore, agresorul și mama lui au fost eliberați. Acum doar bărbatul este cercetat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Doctorița spune că incidentul a marcat-o

Ioana Constandache, doctor pneumolog: „Este prima oară cându sunt agresată fizic cu spitalizare, dar (n. red. au fost) nenumărate situații limită. (n. red. Agresorul) era în stare de ebrietate, și el și grupul. A fost efectiv supărat că nu a fost consultat în trei secunde.”

Femeia recunoaște că s-ar simți mult mai în siguranță dacă spitalele ar beneficia de personal de pază specializat pregătit să intervină în situții critice. La momentul atacului, spitalul din Fetești era păzit de o femeie în vârstă de 50 de ani care nu a reușit să țină piept grupului violent.

Întrebată dacă merge cu frică la muncă, doamna doctor recunoaște că da.

Ioana Constandache, doctor pneumolog: „De o întărire a pazei cu siguranță este cazul. Știu că trebuie să fac față, în primul rând, pacientului, a diagnosticelor, a situațiilor limită pe care o impune starea fizică a pacientului la momentul respectiv, inclusiv frica de agresivitate a fiecărui pacient. Au fost situații, într-adevăr, în care au intrat și cu arme albe.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE