Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agresorii vor fi monitorizați cu brățări. Proiectul va începe din octombrie, în Capitală și în trei județe

Unul din trei agresori pe numele cărora este emis ordin de restricție îl încalcă. În cazuri grave, au fost ucise femei, deși aveau ordin de protecție. După ani de așteptare, victimele violenței domestice pot spera că vor fi mai protejate în fața agresorilor. 

Brățările electronice de monitorizare vor fi folosite de luna viitoare. Însă nu în toată țara, ci doar în București și trei județe, unde programul se va implementa în sistem pilot, în cazul agresorilor pe numele cărora sunt emise ordine de restricție.

„Am avut parte de un episod de viol, cu un certificat medico-legal de 16 zile, atestat. Am reușit să scap, din momentul bătăii m-am desprins, am început să citesc ce înseamnă ordin de protecție. Am obținut două ordine de protecție, primul a fost de 500 de metri, al doilea de 200 de metri și după acestea el a început să încalce ordinul”, spune Paula, o victimă a violenței domestice.

Paula este din București și a cunoscut violența domestică în cea mai crudă formă, în urmă cu mai mulți ani. La fel ca ea, zeci de mii de femei din România sunt supuse anual de parteneri sau de foști parteneri la abuzuri.

Maria: Erau zile când nu mai întrezăream nicio rază de speranță, deoarece m-am menținut într-o relație abuzivă, timp de opt ani. M-au ajutat persoane din cadrul unui centru de plasament unde am beneficiat de susținere și ajutor.

Dorina: El a început să mă șantajeze emoțional, a început să mă înșele, bineînțeles că au venit și jignirile, bătăile, înjosirile, în modul în care mă făcea să mă simt nimeni. Am luptat în fiecare secundă, chiar dacă nu arătam lucrul ăsta, chiar dacă lăsam impresia că mă supun ordinelor lui și deciziilor lui, dorința mea era să ies de acolo. Chiar dacă a durat 20 de ani. 

Ele sunt doar o parte dintre femeile care au trăit terorizate în relații abuzive și care au reușit să iasă din ele. Acum, prin intermediul asociațiilor care combat violența domestică, sprijină alte victime, pe lângă autoritățile care se chinuie să facă față fenomenului.

Brățările electronice pentru monitorizare vor fi montate agresorilor de la 1 octombrie, însă programul va funcționa, în primă fază, doar în Capitală și în județele Vrancea, Iași și Mureș.

Andreea Bragă – coordonatoare advocacy, Centrul Filia: Deși sunt emise mai multe ordine de protecție, în cont, aproape 30% dintre acestea sunt încălcate, agresorii încep să învețe că nu prea pățesc nimic. Încă din 2015 noi cerem să existe aceste brățări prin care poliția să poată interveni de urgență atunci când ordinele de protecție sunt încălcate, atunci când agresorul se apropie de victima și-i poate pune viața în pericol.

Potrivit Poliției Române, numărul faptelor de violență domestică sesizate, anul trecut, a fost de peste 49.000 de mii, în creștere față de 2020, când s-au înregistrat aproape 44.000 de fapte.

Anul trecut, polițiștii au emis peste 11 mii de ordine de protecție provizorii, iar instanțele peste 10 mii permanente, dintre care aproape jumătate au fost date de poliție și preluate de judecătorie. 2.870 de ordine emise de instanță și aproape 700 temporare au fost încălcate de agresori. Numărul a fost în creștere față de anul anterior. În 2020, polițiștii au emis aproape 8.400 de ordine provizorii și instanțele peste 8.200 de ordine permanente, dintre care aproximativ 30% au fost încălcate de agresori.

Doar în primele șase luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 26.000 de cazuri de violență în familie. Cu toate că polițiștii au emis, în această perioadă, mai bine de 6.000 de ordine de protecție provizorii, iar instanțele peste 5.000, 1.500 din ordinele permanente au fost încălcate de agresori. În alte 420 de cazuri, au fost încălcate cele provizorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE