Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maroc: Economia își revine pe măsură ce revin turiștii

Publicat de: Euronews

Sunetul de tamburină s-a întors în Marrakesh. Sezonul înalt se apropie, iar vizitatorii sunt nerăbdători să se întoarcă în Maroc și pe străduțele înguste ale orașelor sale vechi, aflate pe lista UNESCO, relatează Africanews.

Vânzătorii de sucuri de fructe, proprietarii de magazine de artizanat și alți muncitori au pierdut puterea de cumpărare în timpul pandemiei. Într-adevăr, sectorul turismului a fost afectat de restricțiile stricte impuse de regat și de oprirea călătoriilor.

Frontierele aeriene ale Marocului s-au redeschis la 7 februarie, deschizând calea pentru un drum lung de recuperare.

"Odată cu deschiderea aeroporturilor, afacerile au început să se relanseze, iar comercianții au putut să se întoarcă la muncă. Fiecare magazin de aici poate hrăni până la 6 familii, slavă Domnului că lucrurile merg înainte," spune Abdellah Bouazri, un vânzător de artizanat.

Marrakech – orașul preferat de turiști

Orașul antic Marrakech, situat în sudul țării, este renumit pentru priveliștile sale cu clădiri roșii grațioase, amplasate pe palmieri și munți înzăpeziți. Acesta a atras de mult timp vizitatori, inclusiv celebrități, de la Madonna la designerul francez Yves Saint Laurent.

Marocul a primit 13 milioane de turiști în 2019. În 2021, această cifră a scăzut la doar 4 milioane. Ghizii de turism, precum Hassan Achouchat, sunt optimiști în privința viitorului: "După deschiderea frontierelor maritime și aeriene, turismul a reînceput. Ne dorim tot ce este mai bun pentru această țară și de aceea trebuie să ne păstrăm tradițiile și patrimoniul, în special în orașul Marrakesh, considerat principalul centru turistic al Marocului."

Potrivit cifrelor oficiale, veniturile din turism ale Marocului, în primul trimestru din 2022, au crescut cu 80 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a estimat că contribuția turismului la PIB-ul Marocului a ajuns la 6,9% în 2018.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE