Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie va interzice dispozitivele de vapat de unică folosință și impune noi restricții pentru țigări

Guvernul britanic a declarat că va interzice vânzarea de dispozitive de vapat de unică folosință și va limita numeroasele arome ale acestora, în încercarea de a preveni dependența copiilor de nicotină. De asemenea, intenționează să mențină o propunere controversată de a interzice tinerilor din ziua de azi să cumpere vreodată țigări, potrivit Associated Press.

Primul ministru Rishi Sunak urmează să anunțe luni detaliile planului. În prezent, în Regatul Unit este ilegal să vinzi vapoare sau tutun copiilor sub 18 ani în Marea Britanie, dar oficialii spun că fumatul în rândul tinerilor s-a triplat în ultimii trei ani și că vapoarele de unică folosință, ieftine și colorate, sunt un "motor cheie".

Creșterea vârstei minime pentru a cumpăra țigări

Pe lângă interzicerea dispozitivelor de vapat de unică folosință, guvernul spune că va "restricționa aromele care sunt comercializate în mod special pentru copii" și se va asigura că producătorii pun dispozitivele de vapat în "ambalaje mai puțin atrăgătoare din punct de vedere vizual".

"După cum știe orice părinte sau profesor, una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din acest moment este creșterea numărului dispozitivelor de vapat în rândul copiilor, așa că trebuie să acționăm înainte ca acest fenomen să devină endemic", a declarat Sunak.

"Impactul pe termen lung al vapatului este necunoscut, iar nicotina din ele poate crea o dependență ridicată, astfel încât, deși vapatul poate fi un instrument util pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, comercializarea dispozitivelor de vapat către copii nu este acceptabilă."

De asemenea, guvernul lui Sunak a declarat că va continua cu un plan anunțat anul trecut de a crește treptat vârsta minimă pentru a cumpăra țigări, astfel încât nimeni născut după 1 ianuarie 2009 să nu mai poată cumpăra legal țigări.

Ideea a fost salutată de experții în domeniul sănătății, dar i-a indignat pe unii membri ai Partidului Conservator, care o consideră o intervenție excesivă a statului. Planul a fost inspirat de o propunere din Noua Zeelandă, care a fost abandonată la sfârșitul anului trecut, după o schimbare de guvern în această țară.

Numărul persoanelor care fumează în Marea Britanie a scăzut cu două treimi din anii 1970, dar aproximativ 6,4 milioane de persoane, adică aproximativ 13% din populație, încă fumează, potrivit cifrelor oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE