Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie: Moneda cu efigia regelui Charles al III-lea, dezvăluită de Monetăria Regală

Efigia oficială prezentă pe moneda regelui Charles al III-lea a fost dezvăluită de Monetăria Regală din Marea Britanie, informează vineri DPA/PA Media, potrivit Agerpres.

Imaginea regelui va putea fi văzută începând din decembrie pe monedele de 50 de pence pe măsură ce acestea vor intra treptat în circulaţie pentru a răspunde cererii.

Între timp, monetăria va lansa luni, 3 octombrie, de la ora locală 9:00, o serie de monede memoriale pentru a comemora viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

Chipul regelui va apărea iniţial pe o monedă specială de 5 lire şi pe una de 50 de pence pentru comemorarea reginei.

"Clienţii vor putea primi gama comemorativă începând din octombrie şi apoi ne aşteptăm ca moneda memorială de 50 de pence care va intra în circulaţie să intre probabil în uz începând din decembrie", a declarat pentru agenţia de presă PA Nicola Howell, director comercial la Monetăria Regală.

Efigia regelui a fost creată de sculptorul Martin Jennings şi a fost aprobată personal de Charles


Conform tradiţiei, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcţia opusă faţă de cel al reginei Elisabeta a II-a.

Chris Barker de la Muzeul Monetăriei Regale a declarat pentru PA: "Charles a urmat tradiţia generală pe care o avem în ceea ce priveşte monedele britanice, mergând de fapt până la Charles al II-lea, ca monarhul să fie reprezentat în direcţia opusă comparativ cu predecesorul său". El a descris portretul ca fiind "demn şi graţios, reflectând anii săi în serviciu".

Inscripţia în limba latină din jurul efigiei va fi "Charles III : D : G : REX : F : D : 5 pounds : 2022" care se traduce prin: "Regele Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei".

Reversul monedei comemorative de 5 lire prezintă două portrete noi ale reginei Elisabeta a II-a. Designul a fost creat de artistul John Bergdahl, în colaborare cu Monetăria Regală.

Reversul monedei de 50 de pence prezintă un design care a apărut iniţial la încoronarea reginei, în 1953.

Cu sediul în Llantrisant, în Ţara Galilor de Sud, Monetăria Regală a prezentat Familia Regală pe monede de peste 1.100 de ani, documentând fiecare monarh de la Alfred cel Mare.

"Monetăriei regale i-a fost încredinţată sarcina de a realiza monede cu efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea. Deşi tehnologia a progresat, continuăm să onorăm măiestria britanică transmisă de-a lungul secolelor. Echipa noastră de modelatori, producători de unelte şi gravori calificaţi se va asigura ca efigia regelui să fie reprodusă fidel pe milioane de monede", a declarat Anne Jessopp, directorul executiv al Monetăriei Regale.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE