Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Marea Britanie face apel la toţi membrii NATO să aprobe aderarea Suediei

Publicat de: Euronews

Premierul britanic Rishi Sunak a salutat marţi aderarea ''istorică'' a Finlandei la NATO şi a lansat un apel către ''toţi membrii Alianţei'' să aprobe şi intrarea Suediei, în prezent blocată de Turcia şi Ungaria, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Este o zi istorică pentru Finlanda şi NATO (...). Toate membrele NATO trebuie acum să ia deciziile necesare pentru admiterea şi a Suediei, pentru ca noi să putem constitui o Alianţă unită pentru a apăra libertatea în Europa şi în lume'', a declarat şeful guvernului britanic într-un comunicat.

Turcia și Ungaria blochează aderarea Suediei

Turcia şi Ungaria au formulat obiecţii care au întârziat aderarea Finlandei şi cele două ţări încă blochează aderarea Suediei.

Aderarea Finlandei, devenită marţi a 31-a membră a NATO, şi candidatura Suediei intervin în contextul invaziei ruse în Ucraina, care a determinat cele două ţări nordice să-şi revizuiască strategia lor de neutralitate în Europa şi să-şi dorească să intre sub umbrela protectoare a Alianţei Nord-Atlantice.

Intrarea Finlandei în NATO ''face Alianţa mai puternică şi aduce un plus de siguranţă fiecăruia dintre noi'', a accentuat Rishi Sunak.

''Rusia credea că agresiunea sa ne va diviza. Dimpotrivă, suntem şi mai uniţi, mai hotărâţi să ne apărăm principiile libertăţii şi statului de drept'', a spus, la rândul său, ministrul de externe britanic James Cleverly, care participă la reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din NATO.

Cu această ocazie, el a anunţat 12 milioane de lire sterline drept ajutor militar suplimentar pentru Ucraina şi sprijin altor ţări precum Republica Moldova şi Georgia ''afectate de activităţile răufăcătoare ale Rusiei''.

''Vom primi şi alţi aliaţi cu braţele deschise şi continuăm să facem presiuni pentru o aderare rapidă a Suediei'', a adăugat Cleverly.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE