Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu își menține părerea: „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”

Marcel Ciolacu îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că 22 de state ale Uniunii Europene sunt de acceaşi părere.

"Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Îmi menţin punctul de vedere. 22 de state membre ale Uniunii Europene consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Liderul PSD a anunțat că Guvernul aşteaptă raportul final de la Banca Mondială în legătură cu proiectul de lege privind pensiile speciale, iar după ce va veni acest raport vor fi făcute modificările necesare.

"După ce avem detaliile de la Banca Mondială, venim cât mai repede cu raportul (în Parlament - n.r.)", a afirmat acesta.

Comisia Europeană: Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranşe PNRR

Încasarea celei de-a doua tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene, informează CE.

Totodată, reprezentanţii Comisiei precizează că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.

"Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan.

Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României", se menţionează în precizările CE.

De asemenea, reprezentanţii Comisiei subliniază că pentru toate ţintele şi jaloanele incluse în PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeană, însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE