Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, îndemn către europarlamentarii români din PPE și Renew: Să-și convingă colegii că România merită în Schengen

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut partidelor românești care fac parte din grupurile PPE și Renew Europe să-și convingă colegii că România merită să intre în Spațiul Schengen. Președintele Camerei Deputaților a afirmat că este îngrijorat de abținerile parlamentarilor europeni în cazul rezoluției votate marți prin care statele membre UE sunt îndemnate să permită României și Bulgariei să adere la Spațiul Schengen.

"Largă majoritate în sprijinul aderării României la spaţiul Schengen în Parlamentul European! Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei rezoluţii a fost grupul social-democraţilor europeni! Nicio abţinere, niciun vot împotrivă!

Acest rezultat confirmă că demersurile făcute de PSD au fost corecte şi demonstrează încrederea şi sprijinul de care beneficiem în interiorul familiei noastre europene. De altfel, această rezoluţie a fost iniţiată chiar de grupul S&D din Parlamentul European. Cu adevărat, sunt îngrijorat de abţinerile reprezentanţilor din grupul Renew şi de la PPE. Le solicit tuturor partidelor româneşti care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-şi convinge colegii că România merită în Schengen", a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Vot covârșitor în Parlamentul European

Reunit în sesiunea plenară de Strasbourg, Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție nonlegislativă prin care recomandă statelor membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

Potrivit Agerpres, rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi "pentru", 49 contra şi 43 de abţineri. Eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE