Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu explică eșecul candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: ”Dacă nu ești prost, nu poți să fii deștept”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că decizia susținerii lui Cătălin Cîrstoiu pentru a candida la Primăria Capitalei a aparținut coaliției PSD-PNL, care a stabilit retragerea acestuia după o lună. Președintele PSD a precizat că și-a ”cerut scuze” medicului Cîrstoiu și a dezvăluit cum a reușit să o convingă pe Gabriela Firea să intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

”Mi-am cerut scuze toată viața domnului Cîrstoiu. Am fost unul dintre cei care l-au convins să intre în cursă. Nu mă pot acoperi de ridicol și să continui un astfel de demers, cum nici doctorul Cîrstoiu nu a vrut să mai continue... (....)

Nu a fost să fie. Din punctul meu de vedere, proiectul cu independentul... Uitați-l...

Știți vorba aia.. Cică dacă nu ești prost, nu poți să fii deștept? (râde)... A greși e omenește, a perservera e prostește”, a afirmat Marcel Ciolacu, la România TV.

De asemenea, Ciolacu a mărturisit că ”nu a fost ușor” să o convingă pe Gabriela Firea să candideze din partea PSD la Primăria Capitalei.

”Nu a fost ușor. I-am spus: Gabi, știi ce aș vrea să spun, dar îmi e rușine. Pe urmă am început să comunicăm (...)

După ce am arătat că decizia a fost una greșită (de a-l susține pe Cătălin Cîrstoiu, n.red), am avut capacitatea să stau de vorba cu Gabriela Firea și să luăm decizia împreună, să facem o resetare”, a mai precizat liderul PSD.

Acuzațiile care l-au dus pe Cătălin Cîrstoiu la eșecul politic

Cătălin Cîrstoiu a fost prezentat pe 20 martie drept candidat comun al coaliției PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Hotnews.ro a publicat, pe 10 aprilie, documente care ar demonstra că medicul Cîrstoiu a lucrat în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienţii în privat, unde-i consulta la clinica familiei lui. Iar pacienţii plăteau pe altă firmă, tot a familiei Cîrstoiu.

După publicarea investigaţiei, pe 11 aprilie, ANI a răspuns întrebărilor spunând că informaţiile despre cazul Cîrstoiu nu sunt publice. Potrivit Hotnews, Raportul Corpului de Control al Guvernului, care semnala către ANI posibilele situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul managerului dr. Cătălin Cîrstoiu, a ajuns la agenţie în 2020.

ANI susţine că „instituţia nu poate furniza date şi informaţii cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel unul dintre principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, respectiv „ (...) confidenţialitatea (...) şi că „lucrările aflate pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informaţii publice”, iar inspectorul de integritate „va comunica stadiul evaluării precum şi soluţia dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum şi petentului”.

Cîrstoiu a dat explicații abia când a fost somat de Nicolae Ciucă și de premierul Ciolacu în nenumărate rânduri.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE