Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”

Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că ”Buzăul nu e în Moldova”, în contextul în care a vorbit despre autostrada care urmează să lege Moldova de restul țării.

”Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din Guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în cadrul unei conferințe de presă, la Timișoara.

De asemenea, premierul a vorbit și despre necesitatea unei reforme teritoriale care ”trebuie făcută în România”.

”Nu trebuie făcută strict, e nevoie de o analiză clară și un plan. Avem sistemul francez de administrație publică, de aceea e atât de stufos”, a mai spus șeful Executivului.

În vârstă de 56 de ani, Marcel Ciolacu s-a născut în orașul Buzău. În urma alegerilor parlamentare din 2020, el a fost ales deputat și reprezintă județul Buzău. De asemenea, a fost viceprimar al orașului Buzău, în perioada 2008-2012.

Motivul pentru care Buzăul nu e în Moldova. Explicația sociologilor

Sociologul Traian Răican a explicat că populația Buzăului diferă foarte puţin de locuitorii comunelor din sudul Vrancei, judeţul vecin, din Moldova. Din acest motiv, au apărut mici influențe de-a lungul timpului, în condițiile în care Buzăul se află la granița cu Moldova.

”Că Buzăul este în Muntenia este clar, pentru că se ştie unde este Milcovul. Şi Râmnicu Sărat, chiar dacă este la graniţă, este tot în Muntenia. Buzoienii fac parte din zona Munteniei pure, fără niciun fel de dialect. Moldovenii, sigur, au dialectul lor, dar în afară de accent, de lucruri mărunte, nu sunt alte deosebiri nici din punct de vedere politic, cultural şi nici social”, a afirmat sociologul Traian Răican, potrivit Adevărul.

Potrivit istoricilor, delimitarea dintre Muntenia şi Moldova a fost făcută de pârâul Milcov. De altfel, în poezia ”Hora Unirii” a lui Vasile Alecsandri, românii sunt chemați să sece Milcovul ”dintr-o sorbire”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE