Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MApN: Programul de înzestrare a Forţelor Terestre Române cu tancuri Abrams a intrat în linie dreaptă

Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniţie şi stimulatoare pentru instruire.

"Maşinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află şi în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat", se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES de MApN.

O oportunitate majoră pentru Forţele Terestre Române

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forţele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generaţie, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret "soliditatea şi nivelul excelent al cooperării dintre România şi Statele Unite", îndeosebi în plan militar.

"Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea naţională şi contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot şi cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 - programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum şi perspectiva înzestrării cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri", a declarat Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naţionale a salutat, de asemenea, cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană - joi au ajuns în ţară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forţele pentru Operaţii Speciale, iar vineri, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepţia celei de-a doua aeronave Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE