Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestații anti extrema dreapta în Franța. Oamenii sunt îngrijorați de rezultatul electoral al partidelor extremiste

Au fost manifestații de amploare în Franța împotriva formațiunii politice de extrema dreapta Adunarea Națională. Rezultatul remarcabil obținut de acest partid în alegerile pentru Parlamentul European l-a făcut pe președintele Macron să dizolve legislativul și să ceară alegeri anticipate. Cu perspectiva unui nou succes al forțelor de dreapta, Franța de stânga se mobilizează și protestează în stradă.

Protestele au fost organizate după un apel al marilor centrale sindicale, al partidelor de stânga și asociațiilor pentru drepturile omului. O parte a clasei politice din Franța, dar și a societății în ansamblu, este îngrijorată de creșterea în preferința de vot a extremei dreapta naționaliste în vreme ce campania frenetică este în curs de desfășurare.

Christine Pequegnot, protestatară: „Putem lucra cu toții împreună sau cel puțin vreau să cred că putem. Rămân optimistă. Votul meu nu va merge spre dreapta. În niciun caz nu va merge la partidul Adunarea Națională. Cu siguranță nu va fi un vot nul. Cred că este prea important și trebuie să vorbim, chiar dacă nu sunt de acord cu toate partidele care s-au alăturat acestei mișcări.”

Alegeri anticipate în Franța

La Paris, cei care se tem că alegerile vor produce primul guvern de extremă dreapta din Franța de la cel de-al Doilea Război Mondial s-au adunat la Place de la Republique înainte de a mărșălui prin estul Parisului. Cei care au mărșăluit în stradă spun că soluția ar fi ieșirea masivă la vot.

Hugo, protestatar: „Tot ce trebuie este ca oamenii care nu au participat la alegerile anterioare să facă acest lucru. Ei vor decide. La ultimele alegeri s-a înregistrat o prezență la vot de 50%, astfel încât jumătate dintre francezi nu au votat, așa că oamenii trebuie să meargă să voteze. Ei ar trebui să facă o alegere conștientă pentru a evita să se trezească cu o situație nefericită pe 8 iulie.”

Alegerile anticipate pentru camera inferioară a parlamentului din Franța au loc în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie. Indiferent de rezultat, Emmanuel Macron rămâne președinte până în 2027 și responsabil cu politica externă și apărarea, dar președinția sa ar fi slăbită dacă Adunarea Națională câștigă și preia conducerea guvernului și a politicii interne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE