Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri pentru Parlamentul European în Ungaria, pe fondul relațiilor tensionate dintre Budapesta și Bruxelles

Alegătorii din Ungaria votează astăzi pentru a-i desemna pe cei 21 de politicieni care să-i reprezinte în Parlamentul European în următorii cinci ani. Scrutinul are loc pe fondul creșterii tensiunilor din societatea maghiară. Opoziția, care cere demisia premierului naționalist Viktor Orban, a organizat mai multe proteste în ultima perioadă. Orban susține că scrutinul european reprezintă un referendum în care votanții trebuie să aleagă între pace și război. 

Ungaria are o relație tensionată cu Bruxellesul. Politica naționalistă și de apropiere de Rusia, promovată de guvernul condus de Viktor Orban, îi îngrijorează pe liderii europeni. Polarizarea politică este resimțită și în rândul alegătorilor.

”Pentru noi este bine așa cum e acum sau cum a fost până acum”, a spus un cetățean. 

”Acest lucru nu mai poate continua. Avem neapărat nevoie de o schimbare pozitivă, de integrare în Europa și înțelegere în societate”, a precizat un cetățean. 

În primele ore ale zilei a votat și premierul Viktor Orban. La ieșirea din secția de votare, liderul maghiar a spus că oamenii trebui sa răspundă acum la întrebarea dacă „Europa ar trebui sau nu să meargă la război”. 

Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Am urmărit campaniile electorale din Franța, Germania, Italia. Toate erau despre război, deci este un subiect paneuropean. Cred că este corect să interpretăm rezultatele alegerilor din această seară ca opinia europenilor referitoare la război și pace. Aceasta este jumătate din treabă. A doua jumătate depinde de poporul american, acei americani care vor pace și care vor vota în alegerile prezidențiale americane. Și atunci va putea fi pace. Există o amenințare militară în Europa pentru că marile puteri europene vor să meargă la război. De aceea, există o amenințare militară.” 

În ultima perioadă, Guvernul maghiar s-a opus vehement ajutoarelor militare oferite Ucrainei de către țările europene. De partea cealaltă, liderul opoziției așteaptă ca alegerile europene să aducă schimbări și în Ungaria. „Avem nevoie de o schimbare reală de sistem”, a spus Peter Magyar.

Protest antiguvernamental la Budapesta înainte de alegeri

Chiar cu o zi înainte de alegeri, opoziția maghiară a organizat un amplu protest antiguvernamental la Budapesta. Mii de oameni au ieșit în stradă.

Liderul opoziției maghiare a criticat poziția izolaționistă a Guvernului maghiar.

Peter Magyar, liderul opoziție: Ungaria nu poate fi pierdută, putem salva Ungaria împreună. Voi sunteți dovada acestui lucru, deoarece toți doriți schimbarea. Suntem aici și suntem gata să ne schimbăm destinul, acel destin pe care o putere putredă și opresivă vrea să ni-l impună. Suntem aici pentru a transmite că nu vom mai suporta acest lucru cu capul plecat, nu avem unde să ne retragem.” 

Potrivit ultimelor sondaje, partidul Fidesz, al premierului maghiar, ar putea să obțină până la 50 la sută dintre voturi, dar, totuși, mai puțin decât în 2019. Principala formațiune de opoziție Tisza s-ar clasa pe locul doi cu până la 30 la sută din voturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE