Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestări violente în Franța după ce un băiat de 17 ani a fost împușcat mortal de poliție

Mai multe manifestări violente au izbucnit în cursul nopții la Paris după ce un tânăr de 17 ani a fost împușcat mortal de poliția rutieră. Adolescentul, pe nume Naël M, nu ar fi reușit să oprească atunci când i s-a ordonat de către ofițeri, potrivit Euronews.com.

Tragedia, care a reaprins controversele privind comportamentul poliției, s-a petrecut marți dimineață în apropierea stației RER Nanterre-Préfecture, în suburbiile capitalei franceze.

Inițial, ofițerii au susținut că vehiculul său a intrat în doi motocicliști ai poliției. Însă o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare, autentificată de AFP, arată cum un ofițer îl amenință pe șofer cu arma, apoi trage de la mică distanță.

"O să fii împușcat în cap" se poate auzi în clip, deși această frază nu poate fi atribuită unei anumite persoane. Mașina trage în față câțiva metri, apoi se izbește de un stâlp. Naël M a murit din cauza rănilor provocate de gloanțe în piept, în ciuda ajutorului primit din partea serviciilor de urgență.

Polițistul, arestat preventiv pentru omucidere

Ofițerul în vârstă de 38 de ani acuzat că l-a împușcat a fost arestat preventiv pentru omucidere. Moartea adolescentului și circumstanțele în care a survenit au declanșat proteste în Nanterre, o zonă populară situată la vest de capitala Franței, unde locuia.

De asemenea, în mai multe cartiere au fost înregistrate tulburări de către autorități.  Mașini, stații de autobuz și coșuri de gunoi au fost incendiate, potrivit AFP. Poliția a încercat să disperseze grupuri mici de revoltați cu gaze lacrimogene. Douăzeci de persoane au fost arestate, potrivit autorităților pariziene.

Două anchete separate au fost deschise în urma morții tânărului de 17 ani. Una se concentrează pe omuciderea intenționată de către un funcționar public. Cealaltă va analiza faptul că șoferul nu și-a oprit vehiculul și că ar fi încercat să ucidă un ofițer de poliție.

Primarul din Nanterre, Patrick Jarry, s-a declarat "șocat" de înregistrarea video a incidentului, care a stârnit o largă condamnare.

"Pedeapsa cu moartea nu mai există în Franța. Niciun polițist nu are dreptul să ucidă decât în legitimă apărare", a scris politicianul de stânga Jean-Luc Mélenchon, sugerând că poliția ar trebui "refondată în întregime".

La Adunarea Națională, ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat că imaginile sunt "extrem de șocante".

În 2022, 13 decese au fost înregistrate în urma refuzurilor de a se conforma în timpul controalelor rutiere, un record.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE