Mamaia: Reabilitarea Teatrului de Vară costă acum 30 de milioane de lei, dublu față de estimări, după ani de blocaje

După decenii de paragină și ani de licitații eșuate, au început lucrările de reabilitare la Teatrul de Vară din Mamaia. Lucrările ar trebui să fie gata în cel mult doi ani. Rămân, însă, în ruină multe alte obiective turistice, cum ar fi Muzeul de Istorie și Arheologie sau Acvariul de pe faleză, pentru care salvarea ar putea veni din fonduri europene.

A început reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia

Abandonat în mizerie, înghițit de rugină, Teatrul de Vară Mamaia pare imaginea perfectă a nepăsării. Scena strălucitoare de altă dată ascunde încă rămășițele decorurilor fastuoase, o amintire tristă a vremurilor în care ropote de aplauze umpleau nopțile din verile toride.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Este incredibil în ce stare a ajuns Teatrul de Vară din Mamaia după decenii în care a fost lăsat în paragină. Trebuie să ai mare grijă pe unde calci. Sunt scaune rupte, bucăți de tablă ruginită... E bine, totuși, că după cinci licitații s-a găsit în sfârșit un constructor interesat să înceapă lucrările aici. Ar trebui să dureze 18 luni până când, pe scenă, vom putea vedea primele spectacole.

Sunt aproape 10 ani de când contractul pentru reabilitarea clădirii a fost scos la licitație, timp în care locul s-a deteriorat nepermis de mult.

Mihai Franga, constructor: Un stadiu avansat de degradare, pe care, ușor-ușor, va trebui să îl punem la punct, să evacuăm tot și să ne apucăm efectiv de consolidarea acestei clădiri pentru siguranță. Se vor face consolidări în primul rând la partea de structură, ulterior vom interveni și la celelalte părți, dar momentan începem pe partea de structură, în zona de subsoluri. Este o provocare pentru noi acest proiect având în vedere și importanța acestui imobil.

30 de milioane de lei costă acum reabilitarea, asta în condițiile în care la prima licitație, lucrările erau estimate la sub 15 milioane de lei, banii bugetului local.

Alte obiective turistice din Constanța, și ele într-o stare critică

De zeci de milioane și lucrări urgente au nevoie însă și alte obiective, lăsate de izbeliște de-a lungul vremii.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Mai rar oraș cu ieșire la mare fără un acvariu funcțional. Se întâmplă însă la Constanța, unde clădirea este închisă de mai bine de doi ani de zile, iar peștii din bazine mai pot fi văzuți doar în tururi virtuale filmate uneori de angajați.

Reporter: Cât de importante sunt fondurile europene pentru dezvoltarea proiectelor din județ?

Elena Georgescu, director general de proiecte, Consiliul Județean Constanța: Sunt foarte importante. Toată lumea și toate UAT-urile se bazează pe aceste fonduri europene. Bugetele locale nu pot susține investiții.

Reporter: Dacă nu ne-ar ajuta Uniunea Europeană cu acești bani, am avea cum să finalizăm proiectele începute sau aflate în plan?

Elena Georgescu, director general de proiecte, Consiliul Județean Constanța: Clar nu, pentru că bugetele locale sunt foarte mici. Ar trebui să fie o presiune foarte mare pe bugetul național, unde și acolo știm în ce situație suntem.

290 de milioane de euro este valoarea proiectelor europene aflate în acest moment în derulare doar la Consiliul Județean Constanța. 13 milioane, doar pentru Muzeul de Istorie și Arheologie. Bani au fost alocați și pentru un spital de pediatrie, dar și pentru infrastructura rutieră care, în multe zone, lasă de dorit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE