Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Malaezia anulează un festival de muzică după ce Matty Healy, solistul The 1975, și-a sărutat colegul de trupă

Membrii trupei britanice de indie rock ”The 1975” au fost interziși în urma unui ”sărut gay pe scenă” la un festival muzical din Malaezia, o țară în care homosexualitatea este o infracțiune ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare. Autoritățile de la Kuala Lumpur au insistat că nu vor exista "compromisuri cu cei care contestă, denigrează sau încalcă" legile țării, relatează Euronews.com.

Cântăreții britanici au căzut în dizgrația autorităților malaeziene, după ce au protestat față de legilor stricte împotriva homosexualității din această țară.

Matty Healy, solistul ”The 1975”, a stârnit indignare în Malaezia, după ce și-a sărutat un coleg de trupă, în timpul concertului susținut sâmbătă, la începutul festivalului Good Vibes.

Mai mult, Healey a folosit înjurături în discursul său înainte de a-l săruta pe basistul Ross MacDonald. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare și au generat controverse în Malaezia, o țară predominant musulmană.

În replică, ministrul malaezian al Comunicațiilor și Digitalizării, Fahmi Fadzil, a catalogat comportamentul lui Healy ca fiind "foarte nepoliticos".

După ce s-a întâlnit sâmbătă cu organizatorii evenimentului, Fahmi a anunțat că festivalul ce era programat să aibă loc în acest week-end va fi anulat.

"Nu va exista niciun compromis cu cei care contestă, bagatelitează sau încalcă legile malaeziene", a declarat ministrul malaezian.

Potrivit sursei citate, în Malaezia, homosexualitatea este o infracțiune care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare și biciuire.

Agenția responsabilă cu aprobarea spectacolelor susținute de artiștii străini s-a declarat dezamăgită de comportamentul trupei pe care l-a calificat drept "o insultă și o lipsă de respect față de legile țării". Instituția a mai anunțat că grupul britanic va fi inclus pe lista neagră pentru a nu mai cânta în Malaezia.

Nu a fost prima dată când Healy face acest gest pentru a apăra drepturile lesbienelor și ale homosexualilor. În 2019, el a sărutat un bărbat, în timpul unui concert în Emiratele Arabe Unite, care, de asemenea, interzice relațiile homosexuale

Trupa ”The 1975” și-a anulat și concertele din Jakarta și Taipei

Potrivit The Associated Press, trupa ”The 1975” a anunțat duminică faptul că și-a anulat spectacolele din Jakarta și din Taipei, după ce Guvernul malaezian a anulat festivalul muzical.

Trupa The 1975 urma să susțină concerte la ”We The Fest”, festivalul anual de muzică de vară din Indonezia, la Jakarta, duminică seară, parte a turneului lor din Asia 2023.

"The 1975 regretă să anunțe că viitoarele lor spectacole din Jakarta și Taipei nu vor mai avea loc așa cum au fost planificate", a anunțat grupul într-un comunicat postat duminică pe platformele de socializare ale We The Fest.

Trupa britanică a mai precizat că decizia nu a fost luată cu ușurință "dar, din păcate, din cauza actualelor circumstanțe, este imposibil să continuăm cu actualele spectacole".

Indonezia, țara cu cea mai mare populație musulmană din lume, nu interzice drepturile LGBTQ decât în provincia conservatoare Aceh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE