Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai puțină cultură în România: Aproximativ 60% dintre instituțiile culturale de stat s-ar putea închide

Peste 300 de instituții publice de cultură care au sub 50 de angajați ar putea fi închise dacă ordonanța privind reducerile bugetare va fi adoptată în forma actuală, susțin directorii acestora. Asta înseamnă aproximativ 60% din muzeele, teatrele, bibliotecile sau așezămintele culturale din țară, potrivit unui memorandum trimis Guvernului de Rețeaua Națională a Muzeelor.

Dacă Guvernul va adopta actul normativ în forma actuală, muzeele s-ar putea închide până pe 1 septembrie. Ministrul Culturii susține că dacă măsurile sunt juste, atunci oamenii vor înțelege necesitatea lor.

Alina Borcan lucrează în sistemul public muzeal de mai bine de 15 ani, iar din 2017 este angajată la Muzeul Imnului Național "Casa Mureșenilor" din Brașov. Instituția de cultură este vizitată de peste 40.000 de turiști anual. Muzeul are mai puțin de 20 de angajați și ar urma să se închidă, spune conducerea instituției după ce a analizat proiectul lansat de Guvern.

Alina Borcan, restaurator: "Eu sunt o femeie care întreține doi copii singură, cu un salariu până în 4.000 de lei și nu îmi este foarte ușor. Este o situație foarte complicate și dezastruasă pentru patrimoniul cultural județean, național, la orice nivel dorim să vorbim despre acest subiect. Noi, specialiștii din muzeu, muzeografi, restauratori, suntem în prima linie a salvării patrimoniului."

Valer Rus, director Muzeul "Casa Mureșenilor" Brașov: "Cultura înseamnă libertate. În momentul în care sistemul public românesc își propune demantelarea întregului sistem de cultură publică din România noi ne îndreptăm spre o catastrofă fără precedent în istoria statului român. La noi situația a rămas stabilă zeci de ani la rând și acum brusc ni se spune că nu se mai poate și că nu mai sunt bani. Undeva cineva minte."

"Ne întoarcem în anii 90"

Pentru că au mai puțin de 50 de angajați, aproximativ 60% dintre muzeele, bibliotecile și teatrele din România s-ar putea închide. Adică 300 de astfel de instituții, dintr-un total de 469, la nivelul întregii țări. Ar putea fi și cazul Teatrului de Copii Arlechino din Brașov, dacă ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare va fi adoptată în forma actuală.

Mihaela Soloceanu, director Teatrul de Copii "Arlechino" Brașov: "Ne întoarcem undeva la ceea ce a fost acum decenii întregi, înainte de 90 și după 90 când instituțiile de cultură erau sub administrație comună și s-a dovedit a nu fi cea mai bună soluție. Toate teatrele de copii în general în țară lucrează pe o structură sub-dimensionată."

Situația este incertă și în cazul Muzeului de Artă Brașov, vizat de aproximativ 20 de mii de oameni anual.

Radu Tătaru, director Muzeul de Artă Brașov: "În general muzeele duc o lipsă acută de personal de specialitate. În cazul muzeului nostru, secția Artă este compusă din șapte persoane. Un șef de secție și șase specialiști. Postul de șef de secție este vacantat și efectiv sunt angrenați șase specialiști în acțiunile curente."

Ar urma să fie afectate și peste 90% din așezămintele culturale din țară, spune președintele Asociației Centrelor Culturale din Țară.

Adrian Vălușescu, președinte Asociația Națională a Centrelor Culturale din România: "Va demotiva pe oricine să vină să mai activeze în acest domeniu care este oricum foarte prost plătit din punct de vedere salarial. Noi, cei din așezămintele culturale suntem pe cea mai de jos grilă de salarizare. Eu manager cu 40 de ani vechime încasez 3.700 de lei cu norma de hrană."

Raluca Turcan, Ministrul Culturii: "Nu o spun cu bucurie. Din nefericire, domeniul cultural este unul cronic subfinanțat. Când iei niște decizii de guvernare, nu le iei cu ochii pe sondaje. Le iei cu fața spre ceea ce trebuie să faci. Dacă sunt măsuri juste, atunci sunt convinsă că oamenii vor înțelege."

Dacă Guvernul nu va modifica sau elimina aceste măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, Rețeaua Națională a Muzeelor recomandă închiderea muzeelor în perioada 16 august - 1 septembrie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE