Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți suspecți au fost arestați după ce ar fi scuipat în apropierea pelerinilor și bisericilor creștine din Ierusalim

Poliția israeliană a arestat, miercuri, mai multe persoane suspectate că au scuipat în direcția pelerinilor și bisericilor creștine din Ierusalim în această săptămână, în timp ce tensiunile religioase s-au reaprins în capitală, potrivit Associated Press.

Incidente în timpul procesiunilor

În timp ce evreii sărbătoresc Sukkot - Sărbătoarea Corturilor, care durează o săptămână și care marchează recolta de toamnă și comemorează rătăcirea evreilor în deșert în timpul Exodului - procesiunile au dus la numeroase incidente și au lăsat Ierusalimul în tensiune.

"Acești indivizi nu ne respectă biserica. Au fost de multe cazuri când nu au respectat acest loc și pe preoții noștri", a declarat Robert Karagozian, agent de securitate la Patriarhia armeană Sfântul Iacob.

O persoană a fost reținută după ce o filmare în care se presupune că a scuipat la una dintre procesiuni a provocat indignare pe rețelele de socializare.

Înregistrarea video, surprinsă pentru prima dată de o linie telefonică israeliană pentru agresiuni anticreștine, arată evrei ultraortodocși care ar scuipa la picioarele unor credincioși creștini străini în Orașul Vechi din Ierusalim.

De asemenea, miercuri, poliția a arestat alte cinci persoane pentru că ar fi scuipat la intarea într-o biserică veche.

De ce sunt periculoase astfel de incidente?  

Astfel de imagini au stârnit îngrijorări legate de creșterea intoleranței în rândul evreilor religioși și au atras marți o condamnare rară din partea rabinului oficial al Israelului, a prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a altor oficiali de rang înalt.

Poliția a declarat că va lansa o anchetă privind actele de ură anticreștină, va spori supravegherea în Orașul Vechi și va lua în considerare impunerea de amenzi pentru cei care le comit.

Creștinii - în marea lor majoritate palestinieni care consideră că trăiesc sub ocupație în Ierusalimul de Est anexat de Israel - au legat creșterea numărului de vandalisme și atacuri anticreștine de guvernul de extremă-dreapta al lui Netanyahu, despre care spun că îi încurajează pe extremiștii evrei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE