Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe persoane din Filipine au încercat să fugă de tsunami și au devenit victimele unei alunecări de teren

Mai multe persoane dintr-un sat de coastă din Filipine au crezut din greșeală că se apropie un val tsunami și au fugit spre un teren mai înalt, unde s-a produs o alunecare de teren. Aceștia au fost îngropați de vii, iar autoritățile desfășoară misiuni de căutare și salvare, relatează Associated Press.

Distrugerile produse de furtuna Nalgae

Cel puțin 20 de cadavre, printre care cele ale unor copii, au fost scoase de salvatori din vastul morman noroios care acoperă acum o mare parte din satul Kusiong din sudul provinciei Maguindanao. Satul este unul dintre cele mai afectate de furtuna tropicală Nalgae, care a suflat din nord-vestul Filipinelor duminică dimineața devreme. Oficialii se tem că alte 80 până la 100 de persoane, inclusiv familii întregi, ar fi putut fi îngropate în noroi.

Furtuna Nalgae a produs moartea a cel puțin 73 de persoane în opt provincii și a provocat un șir de distrugeri și inundații într-una dintre cele mai predispuse țări din lume la dezastre.

Catastrofa din Kusiong, populată în principal de grupul etnic minoritar Teduray, a fost deosebit de tragică, deoarece cei peste 2.000 de săteni au efectuat în fiecare an, timp de zeci de ani, exerciții de pregătire în caz de dezastre naturale.

Nu este prima catastrofă din istora Filipinelor

În august 1976, un cutremur cu magnitudinea 8,1 și un tsunami în Golful Moro, care a lovit în jurul miezului nopții, au provocat moartea a mii de persoane și au devastat provinciile de coastă, într-unul dintre cele mai mortale dezastre naturale din istoria Filipinelor.

Situat între Golful Moro și Muntele Minandar de 446 de metri, Kusiong a fost printre cele mai afectate de catastrofa din 1976. Satul nu a uitat niciodată tragedia. Sătenii în vârstă care au supraviețuit tsunami-ului și cutremurului puternic au transmis povestea de coșmar copiilor lor, avertizându-i să fie pregătiți.

Vremea furtunoasă într-o mare parte a țării a determinat paza de coastă să interzică călătoriile pe mare în condiții de mare periculos de agitată, în condițiile în care milioane de filipinezi plănuiau să călătorească în weekendul prelungit pentru vizite la mormintele rudelor și pentru reuniuni de familie cu ocazia Zilei Tuturor Sfinților.

Peste 100 de zboruri interne și internaționale au fost anulate, aeroportul internațional din Manila a fost închis pentru scurt timp pe fondul vremii furtunoase, iar călătoriile pe marea agitată de furtună au fost interzise de paza de coastă, lăsând mii de pasageri blocați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE