Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE: Aproximativ 100 de români blocaţi pe un feribot în Grecia, din cauza inundațiilor, urmează să fie evacuaţi

Aproximativ 100 de români blocaţi pe un feribot în Grecia, din cauza inundaţiilor, au debarcat şi urmează să fie evacuaţi, informează, joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Atena a menţinut legătura şi cu reprezentanţii unui grup de cetăţeni români blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos - Volos, ca urmare a deciziei autorităţilor locale elene de amânare a debarcării persoanelor aflate pe feribot, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice în zona de debarcare.

După debarcarea acestora, căpitănia portului Agios Konstantinos i-a informat, la solicitarea ambasadei, cu privire la variantele de evacuare.

Reprezentanţii ministerului precizează că joi au existat solicitări telefonice de asistenţă consulară înregistrate la Ambasada României la Atena şi la Consulatul general de la Salonic.

Românii aflaţi în zonele afectate de evenimentele meteorologice extreme spuneau că nu îşi pot continua călătoria.

MAE menţionează că reprezentanţii celor două misiuni le-au recomandat cetăţenilor români în cauză să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat (la numărul unic 112 şi la cele două misiuni ale României) evoluţia situaţiei pe plan local, respectiv solicitările suplimentare de sprijin. Totodată, cetăţenii români au fost informaţi cu privire la faptul că autorităţile vor acţiona conform planurilor specifice pentru astfel de situaţii de urgenţă, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice.

Potrivit ministerului român, Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic monitorizează permanent situaţia, sunt în contact direct cu autorităţile elene responsabile (Protecţia civilă, Poliţie) şi cu cetăţenii români aflaţi în zonele afectate şi acordă asistenţa necesară, în limita competenţelor.

Cu referire la situaţia din Republica Bulgaria, MAE informează că la nivelul Ambasadei României la Sofia a fost recepţionată o solicitare de asistenţă din partea unei familii de cetăţeni români cazaţi într-un complex turistic în zona Tsarevo, al cărei autovehicul a fost avariat în urma inundaţiilor. Persoanele în cauză deţin suficiente mijloace de subzistenţă şi se vor deplasa în România după remedierea defecţiunii sau după identificarea unei alternative de transport ţară a autovehiculului.

Grecia se confruntă, zilele acestea, cu Furtuna Daniel, care a lovit vestul și centrul țării

Cele mai afectate zone au fost orașul Volos, regiunea montană din apropiere de Pilion și insula Skiathos, unde autoritățile au decis să restricționeze traficul, iar oamenilor li s-a recomandat să rămână în case, până când furtuna se va opri, potrivit AP.

Vremea extremă marchează țara, la doar câteva zile după incendiile din Grecia, care au durat mai bine de două săptămâni și care au distrus suprafețe mari de păduri și terenuri agricole. Peste 20 de persoane au murit în urma incendiilor.

În 2017, inundațiile din Grecia au provocat moartea a 25 de persoane și au lăsat alte sute de oameni fără adăpost.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE