Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campionul care a găsit ”formula”. Luca Viișoreanu, singurul pilot român de Formula 4

E nevoie de sute de mii de euro pentru a concura timp de un sezon în aproape orice zonă a sporturilor cu motor. Cei care ajung în Formula 1 au nevoie de milioane. În motorsport, costă inclusiv să visezi, dar ajută să fii foarte tânăr, așa cum este Luca Viișoreanu. Singurul român din Formula 4 Italia are doar 15 ani, iar la o cursă de luna trecută pilotul român a terminat pe podium.

Luca Viișoreanu are 15 ani și este singurul român din Formula 4 Italia. Conduce pe circuit o mașină care poate atinge peste 250 de km pe oră, asta în contextul în care încă nu are voie să conducă pe stradă. 

Reporter: ”Cum e să ai acest nivel al competiție și totuși să nu poți să conduci legal pe șosea?”

Luca Viișoreanu, pilot Formula 4: ”E destul de ciudat. Merg cu 250 pe circuit, dar  nu am voie pe stradă. Dar are sens, pe stradă sunt reguli și dacă așa sunt regulile, le respecți.”

Visul lui Luca: să ajungă până la Formula 1

Luca a început în karting de la vârsta de 8 ani, a câștigat trei titluri de campion și apoi a făcut pasul către Formula 4, unde deja strânge puncte alături de Real Racing, singura echipă românească din competiție. 

Luca Viișoreanu, pilot Formula 4: ”E o trecere destul de mare de la un cart de un metru la o mașină de 5 metri cu 180 de cai, m-am obișnuit, e următorul pas, trebuie să mă adaptez.”

Reporter: ”Ce înseamnă formula 4 italia?

Berti Panaiot, comentator sporturi cu motor: ”Traseul în lumea ciruitului începe la karting, avem Formula 4 până la Formula, dar Formula 4 este primul pas pentru cei care vor pe drumul acesta.”

Drumul este unul anevoios. Necesită multă muncă, dar și sprijin financiar. Banii vin momentan de la părinți și câțiva sponsori, însă Luca are nevoie de companii mari care să investească în visul lui. Un vis care merge până la Formula 1. 

Reporter: ”Max Verstappen sau Hamilton?”

Luca Viișoreanu, pilot Formula 4: ”Sunt buni amândoi, dar aș merge cu Hamilton, are mai multe campionate, îmi place de el, e foarte bun, calm.”

Următoarea cursă din Formula 4 Italia este programată în 16 iunie, pe circuitul Vallelunga, de lângă Roma. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE