Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Loviturile aeriene asupra grupărilor armate susţine de Iran ''nu s-au terminat'', susţine Casa Albă

SUA îşi vor "continua" represaliile împotriva grupărilor pro-iraniene din Irak şi Siria, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care a refuzat să spună dacă loviturile împotriva Iranului sunt excluse, relatează AFP.

"Nu s-a terminat. Avem intenţia să efectuăm lovituri suplimentare şi să luăm măsuri suplimentare pentru a continua să trimitem un mesaj clar, că SUA vor reacţiona atunci când forţele lor sunt atacate", a declarat el pe postul de televiziune NBC.

SUA şi Regatul Unit au anunţat că au bombardat zeci de ţinte din Yemen sâmbătă, drept răspuns la atacurile repetate ale rebelilor houthi susţinuţi de Iran asupra navelor din Marea Roşie şi în Golful Aden.

Aceste raiduri aeriene în Yemen au intervenit a doua zi după o serie de lovituri americane asupra forţelor de elită iraniene şi a grupurilor armate pro-iraniene în Siria şi în Irak, drept răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania, pe 28 ianuarie.

Pe un alt canal de televiziune, ABC, înaltul responsabil american a afirmat că aceste lovituri au avut "un bun impact" în ceea ce priveşte privarea acestor grupuri de capacitatea de a efectua alte atacuri împotriva forţelor americane.

În Irak şi în Siria, SUA au lovit în total 85 de ţinte în şapte locuri diferite, între care centre de comandă şi informaţii şi infrastructuri de stocare de drone şi de rachete, potrivit Pentagonului.

Întrebat despre existenţa unor victime civile, el a spus că nu este în măsură să confirme acest lucru, dar a precizat că ţintele vizate erau "deplin legitime".

Întrebat dacă Washingtonul a exclus să lovească direct Iranul, Sullivan a răspuns pe canalul NBC: "Nu voi spune public aici, la televiziune, ce este sau nu pe masă".

"Dacă aleg să răspundă direct Statelor Unite, ei vor primi un răspuns rapid şi hotărât din partea noastră", a afirmat el totuşi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE