Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 95. Kievul cere SUA armament greu pentru a face față ofensivei Rusiei în Donbas

Ucraina are nevoie urgentă de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) din SUA pentru a face față atacurilor Rusiei din Donbas. Rachetele pot lovi pozițiile armatei ruse de la o distanță de până la 300 de kilometri.

„Avem mare nevoie de arme care să facă posibilă înfruntarea inamicului de la distanță. Prețul întârzierii livrării acestor arme se calculează în viețile celor care apără lumea de fascismul rus”, a declarat comandantul forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, citat de The Guardian.

Americanii nu se grăbesc să trimită Ucrainei sistemele MLRS. Unii dintre consilierii pentru securitate ai președintelui Joe Biden se tem că rachetele ar putea fi folosite de regimul de la Kiev pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, atrăgând astfel SUA și NATO într-un război cu Moscova.

UPDATE 12.01. Ucraina susține că a distrus 30% din tancurile moderne ale Rusiei

Oficialii de la Kiev susțin că armata ucraineană a distrus aproximativ 30% dintre tancurile moderne ale Rusiei, informează euronews.com. Procentul a fost avansat de un consilier din Ministerul de Interne ucrainean, Viktor Andrusiv, care a mai spus că tot mai multe tancuri rusești vor fi distruse în perioada următoare. Între timp, au apărut informații că Rusia trimite pe front vechile T-62, tancuri din vremea URSS.

UPDATE 10:55. Volodimir Zelenski: Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”

Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal”, a afirmat Zelenski în discursul său cotidian, difuzat târziu noaptea.

Armata ucraineană nu cedează Severodonețkul

Armata ucraineană a informat, astăzi, că asaltul rușilor asupra orașului Severodonețk, din estul țării, continuă. Artileria rusă a intensificat asaltul în ultimele ore, însă forțele locale rezistă încă, a precizat, într-un comunicat postat pe Facebook, Statul Major al armatei ucrainene. În schimb, Ministerul Apărării de la Moscova anunță cucerirea orașului Liman și a altor mici localități din jurul Severodonețkului.

Putin, îndemnat de Scholz și Macron să negocieze cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă, „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, indică un comunicat al cancelariei de la Berlin, preluat de Agerpres.

Convorbirea, care a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, a fost „consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt”.

Cei doi lideri occidentali „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE