Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 71. Kievul anunță când ar putea lansa cotraofensiva

UPDATE 20.20: Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în iunie

Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în conflictul cu Rusia înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul său, şeful satului major al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ţara sa are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti.

UPDATE 19.40 Rusia susține că poate asigura evacuarea civililor de la Azovstal

Armata rusă este pregătită să facă în aşa fel încât civilii blocaţi alături de combatanţii ucraineni în uzina Azovstal, la Mariupol, să fie evacuaţi în siguranţă, a afirmat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

"Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă", a dat asigurări Putin. De asemenea, a mai spus Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele.

UPDATE 11.00 Consiliul Europei acuză Rusia că recreează ororile celui de-Al Doilea Război Mondial

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic, a declarat miercuri că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei şi prin îndepărtarea de valorile care stau la baza organizaţiei paneuropene.

Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată. "Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări", a spus ea.

"Am îndrăznit să credem că astfel de imagini (de război) sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă"
, a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

UPDATE 08.45 Polonia a primit 3,14 milioane de refugiaţi din Ucraina începând din 24 februarie

Polonia a primit aproximativ 3,14 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat miercuri poliţia de frontieră poloneză.

UPDATE 08.30 Joe Biden va discuta cu alţi lideri din G7 despre eventuale sancţiuni suplimentare contra Rusiei


Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri că va discuta în această săptămână cu alţi lideri din G7 (principalele ţări industrializate ale lumii) despre eventuale sancţiuni suplimentare contra Rusiei, în urma invadării Ucrainei.

''Suntem mereu deschişi la sancţiuni adiţionale. Voi vorbi cu membrii G7 în această săptămână despre ce vom face sau nu vom face'', a declarat Biden atunci când a fost întrebat despre intenţiile SUA după ce Comisia Europeană a propus cele mai dure sancţiuni de până acum contra Moscovei.

În noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Comisia Europeană a propus miercuri un embargo asupra petrolului rusesc care să intre în vigoare după şase luni şi un embargo asupra produselor petroliere care să intre în vigoare de pe 31 decembrie 2022.

UPDATE 07.40 Ucraina: 20 de cadavre de civili, descoperite în regiunea Kiev

Douăzeci de corpuri fără viaţă ale unor civili au fost descoperite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, ocupată parţial timp de mai multe săptămâni de forţele ruse, a anunţat miercuri poliţia ucraineană, ceea ce aduce la 1.235 bilanţul victimelor civile de până acum.

Cele 20 de corpuri au fost descoperite la Borodianka, localitate situată în apropiere de Kiev, şi în sate din districtul Vâşgorod, a precizat şeful poliţiei regionale, Andrii Nebîtov.

''În total 1.235 de corpuri de civili au fost găsite şi inspectate'', dintre care 800 au fost ''deja examinate de experţi''.

UPDATE 07.30 Kremlinul infirmă speculaţiile că Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai

Kremlinul a respins miercuri speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, când Rusia celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Comentând speculaţiile conform cărora Putin va declara război Ucrainei la 9 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: 'Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!'.

Putin urmează să susţină un discurs la 9 mai şi să supervizeze, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova.

Solidaritatea în cadrul UE, esenţială pentru a ajuta Ucraina şi a pune capăt războiului, afirmă eurodeputaţii

Unitatea şi solidaritatea internă ale Uniunii Europene sunt esenţiale în prezent şi pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei, au declarat eurodeputaţii, într-o dezbatere desfăşurată miercuri dimineaţă la Strasbourg, indică un comunicat al Parlamentului European.

Membrii Parlamentului European, reunit în sesiune plenară, au discutat cu ministrul delegat francez pentru integrare, Brigitte Klinkert, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre consecinţele sociale şi economice ale războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.

Ei au salutat al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi pachetul de redresare pentru Ucraina, ambele prezentate de preşedinta Comisiei Europene.

Legislativul UE a evidenţiat, de asemenea, necesitatea de a sprijini cetăţenii şi companiile din UE afectate de război, solicitând unitate în rândul statelor membre.

De asemenea, aceştia au solicitat sprijin pentru ţările care se confruntă cu cele mai grave efecte ale războiului, fie ca o consecinţă a dependenţei lor de gazul şi petrolul rusesc, fie din cauza găzduirii unui număr mare de refugiaţi ucraineni.

Majoritatea vorbitorilor au subliniat că cea mai bună modalitate de a-l învinge pe preşedintele rus Vladimir Putin este reducerea la minimum a costurilor cu care se confruntă UE însăşi. Acest lucru ar permite menţinerea unităţii între statele membre, atenuarea efectelor asupra gospodăriilor şi companiilor şi un sprijin mai bun din partea UE pentru reconstrucţia post-război a Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE