Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 113. Aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în Severodoneţk

Sute de civili sunt blocați în estul Ucrainei, în orașul Severodonețk, controlat de armata Rusiei. Între timp, Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui Statelor Unite, în timpul unei convorbiri telefonice, pentru ajutorul suplimentar, de un miliard de dolari, acordat țării sale.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația civililor care sunt în continuare blocați în orașul Severodonețk. Conform oficialilor ucraineni, sute de civili se adăpostesc în uzina chimică de azot din localitate. Ei sunt în pericol să rămână fără apă potabilă, hrană și electricitate.

Chiar dacă Moscova a promis că va asigura un coridor umanitar pentru evacuarea civililor, acest lucru nu s-a întâmplat încă. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru această situație. Conform oficialilor de la Kremlin, Kievul refuză evacuarea unilaterală oferită de forțele ruse și susțin că acestea au condiționat eliberarea civililor de un termen limită până la care aceștia trebuie să se predea.

Purtătorul de cuvânt al ONU pentru Ucraina îndeamnă ambele părți să respecte obligația de a proteja civilii și să se asigure că aceștia pot pătăsi orașul în siguranță.

Lideri europeni au vizitat Irpin, una dintre suburbiile devastate ale Kievului

UPDATE 14.30: Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, cărora li s-a alăturat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a sosit separat la Kiev, au vizitat joi dimineaţă Irpin, unul dintre oraşele de la periferia Kievului, devenit un simbol al distrugerilor şi atrocităţilor comise în timpul ocupării regiunii de către armata rusă în martie.

Aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în Severodoneţk

UPDATE 12.00: Aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în oraşul Severodoneţk, oraş-cheie din Donbas pe care trupele ruse încearcă să îl ocupe de mai multe săptămâni, a spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

„De aproape patru luni, ei (ruşii) încearcă să controleze Severodoneţk unde, din 100.000 de locuitori, circa 10.000 sunt în continuare acolo, fără a lua în considerare victimele", a spus guvernatorul pe serviciul de mesagerie Telegram.

Premierul Boris Johnson speră în progrese în privinţa exporturilor de cereale din Ucraina în zilele următoare

UPDATE 10.30: Prim-ministrul Boris Johnson i-a spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că speră să poate fi făcute progrese în următoarele zile în ceea ce priveşte transportul cerealelor în afara ţării, a declarat biroul premierului britanic în urma unei discuţii telefonice între cei doi lideri.

Macron, Scholz și Draghi, cu trenul spre Kiev. Ar putea să li se alăture și Klaus Iohannis

UPDATE 09.30: Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi s-au urcat împreună la bordul unui tren special cu destinaţia Kiev, relatează media italiene şi germane.

Potrivit unor surse oficiale, și Klaus Iohannis ar putea merge în țara vecină, împreună cu președintele Franței, cancelarul german și cu premierul italian.

Principalele evenimente:

Ucraina acuză Rusia că foloseşte Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale

Companiile şi persoanele din Rusia recurg la entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale, a afirmat miercuri un grup de parlamentari ucraineni, care a îndemnat Statele Unite să ia măsuri în privinţa acestor acuzaţii.

Aflat la Washington, negociatorul-şef ucrainean David Arahamia a declarat că delegaţia parlamentară urmează să aibă întâlniri la Congresul SUA, Departamentul de Stat şi Trezorerie pentru a creşte gradul de conştientizare a acestei problemei, printre alte subiecte care vor fi abordate.

Biden anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă, în valoare totală de circa un miliard de dolari.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ într-un comunicat în care a menţionat de asemenea că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE doreşte un plan Marshall pentru Ucraina

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucţia Ucrainei şi lansării unui plan Marshall pentru această ţară, conform unui anunţ făcut miercuri de prim-ministrul Petr Fiala.

„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski", a declarat prim-ministrul ceh a cărui ţară preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE pe 1 iulie.

Occidentul trebuie să-şi intensifice livrările de arme către Ucraina, îndeamnă secretarul american al Apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a îndemnat miercuri ţările occidentale să-şi intensifice livrările de arme către Ucraina, pentru a-i permite să se apere în faţa forţelor ruse.

„Ucraina se confruntă cu un moment-cheie pe câmpul de luptă. Prin urmare, trebuie să ne sporim eforturile pentru ca ea să se poată apăra", a declarat Lloyd Austin în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din „grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE