Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 111. Zelenski: Bătălia pentru regiunea Donbas „va rămâne în istoria militară drept una dintre cele mai brutale bătălii din Europa”

UPDATE 15:10 Papa Francisc a criticat „ferocitatea și cruzimea” trupelor ruse din Ucraina

În același timp, el a lăudat „eroismul” și „curajul” ucrainenilor de a-și apăra pământul.

Papa Francisc a făcut unele dintre cele mai tăioase comentarii ale sale despre război într-o întâlnire, luna trecută, cu editorii europeni ai revistelor iezuite, iar câteva fragmente ale discuției au fost publicate, marți, în cotidienele italiene La Stampa și Avvenire, potrivit AP.

UPDATE 14:30 Macron, vizită în România și Moldova

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivia Grégoire, a spus că vizita de președintelui francez în România este „foarte importantă”, deoarece Macron va vorbi despre consecințele războiului din Ucraina, de la fluxurile de refugiați, până la creșterea prețurilor la energie și perturbarea piețelor cerealelor, potrivit AP.

El va discuta, de asemenea, despre cererile Ucrainei și a Moldovei de a adera la UE, înainte de un summit european de săptămâna viitoare, a spus Olivia Grégoire. Franța deține în prezent președinția Consiliului UE.

UPDATE 9:35 Războiul din Ucraina ar mai putea dura încă doi ani

Este previziunea pe care o face Mihail Kasianov, primul premier rus pe care l-a numit președintele Vladimir Putin. Kasianov a fost șeful guvernului de la Moscova între anii 2000 și 2004, dar după ce a fost demis a intrat în opoziție. Acum este liderul partidului „Libertatea Poporului” și unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului.

„Ar trebui o de-Putinare (a Rusiei n.r.). Ar dura zece ani pentru a fi realizată, pentru a restabili și întări încrederea lumii civilizate (în Rusia n.r.), mai ales a țărilor Uniunii Europene, care sunt parteneri și vecini naturali”, a spus fostul premier rus Mihail Kasianov.

Principalele evenimente:

Zelenski: Bătălia pentru regiunea Donbas „va rămâne în istoria militară drept una dintre cele mai brutale bătălii din Europa”

Bătălia pentru regiunea Donbas, din estul Ucrainei, „va rămâne cu siguranță în istoria militară drept una dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa”, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în discursul său din noaptea de luni.

Regiunea, care cuprinde provinciile Lugansk și Donețk, este revendicată de separatiștii ruși, potrivit Reuters.

Poliția investighează uciderea a 12.000 de ucraineni în război

Poliția din Ucraina spune că a deschis 12.000 de dosare penale pentru uciderea ucrainenilor în timpul războiului, după ce luni anchetatorii au descoperit o groapă comună în apropierea orașului Bucha, în care se aflau cel puțin șapte cadavre.

Mâinile mai multor victime erau legate la spate, transmite euronews.com.

Forțele ruse au întrerupt toate căile de evacuare a cetățenilor din orașul Severodonețk

Forțele ruse au întrerupt toate căile de evacuare a cetățenilor din orașul Sevierodonețk, din estul Ucrainei, distrugând ultimului pod care îl leagă de orașul ucrainean de cealaltă parte a râului, Lisichansk, a declarat un oficial ucrainean.

Toate cele trei poduri care leagă orașul Severodonetsk de orașul său geamăn Lisichansk, la vest, nu mai sunt accesibile pentru vehicule, acest lucru limitând sever opțiunile de evacuare pentru cei care încearcă să fugă din oraș și pentru rutele de aprovizionare, spune Serhiy Hayday, șeful administrației militare a regiunii Lugansk, potrivit CNN.

Guvernatorul regional Serghei Gaidai a declarat pe rețelele de socializare că aproximativ 70% din Sievierodonetsk se află sub controlul inamicului, în timp ce ofensiva rusă, din regiunea Donbas de est, s-a apropiat, asigurându-și o „victorie revoluționară”, potrivit Reuters.

Gaidai a descris situația soldaților ucraineni care opun rezistență în oraș ca fiind „dificilă, dar sub control”. El a mai spus că distrugerea ultimului pod de peste râu către orașul geamăn Lisichansk a însemnat că toți civilii încă aflați în Sievierodonetsk au fost prinși și că a fost imposibil să se livreze provizii umanitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE