Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipovenii au sărbătorit Revelionul pe rit vechi. Cum se sărbătorește trecerea la noul an în Constanța

A fost petrecere mare aseară la Constanța unde lipovenii au sărbătorit intrarea în noul an. Cu chef de dans și voie bună, îmbrăcați în straie tradiționale, oamenii au cântat și au dansat până în zori, ca să le meargă bine tot anul.

În calendarul pe rit vechi, anul nou pică în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă petrecerea a fost organizată în avans, întrucât duminică, în ziua de sfântul Vasile pentru lipoveni, conform tradiției, nu se organizează petreceri.

Îmbrăcați în celebrele haine tradiționale, lipovenii din toată zona Dobrogei și-au dat întâlnire la Constanța, ca să petreacă împreună Revelionul de rit vechi.

Startul distracției a fost dat de ansamblurile artistice din Delta Dunării, Sarichioi și Jurilovca, iar în scurt timp, toată lumea a ieșit la dans.

Deși Anul Nou pe rit vechi pică abia în seara de sâmbătă spre duminică, lipovenii au sărbătorit Revelionul cu o seară înainte și asta pentru că duminică, în ziua de Sfântul Vasile, etnicii lipoveni nu au voie să organizeze petreceri.

Petrecerea de intrare în noul An pe rit vechi a adunat la Constanța lipoveni din toate colțurile Dobrogei.

Cot la cot cu lipovenii au petrecut și constănțenii, chiar dacă au mai sărbătorit odată întrarea în noul an, acum două săptămâni.

Anul Nou pe rit vechi este celebrat de creștinii din biserici ortodoxe care nu au adoptat calendarul iulian corectat, precum și de creștinii care nu au acceptat corectarea calendarului de către biserici.

În România, mai multe minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni, sârbii şi ucrainenii au sărbătorile de iarnă conform ritului vechi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE