O țară cu potențial, bogată și cu o limbă frumoasă. Așa este văzută România de străini. Și chiar dacă limba nu este ușoară, peste 130 de cursanți din 13 țări încearcă să o învețe la Iași. Studenți, profesori, cercetători din Coreea de Sud, Japonia, Cehia, Spania și Turcia sunt prezenți în capitala Moldovei la școala de vară „România - Limbă și civilizație", care are loc la cea mai veche universitate din țară.
Tinerii din imagini sunt la cursul de limba română. Au fost provocați să poarte un dialog folosind cât mai multe diminutive. Printre cursanți se numără și Shingo, din Japonia. Are 75 de ani, iar limba română rămâne o pasiune de-a sa.
Shingo Susuki, cursant la Școala de vară „România- limbă și civilizație”: „ Am început să învăț limba română la vârsta de 24 de ani, dar nu am învățat constant. Am ieșit la pensie, dar înainte predam limba italiană și română.”
A fost cucerit de Iași. Este aici pentru a treia oară.
Shingo Susuki, cursant din Japonia: „Mai ales Iașiul îmi place foarte mult pentru că este un oraș al culturii. Ați găzduit. Creangă, Eminescu… Ciorba îmi place, sarmalele ș.a.m.d aveți prea multe feluri.”
Peste 130 de cursanți din 13 țări învață limba română la Iași
În total, peste 130 de cursanți din 13 țări precum Coreea de Sud, Turcia, Cehia, Spania, Irlanda de Nord, Portugalia învață limba română timp de 18 zile, la Iași. Sunt cursanți de toate vârstele, studenți, profesori, cercetători, pasionați de limba noastră.
Sibel Akarsu, cursant din Turcia: „Îmi place. Avem foarte multe lucruri în comun, cultura românească și cultura turcă. O mulțime de cuvinte comune, mâncare comună. Îmi place România. Este foarte verde, liniștită. Știu că a învăța să cânți la pian și a învăța o limbă nouă este cel mai util lucru pentru creier. Așa că am ales să învăț o limbă nouă.”
Eva Svobodova, cursant din Cehia: „Mă cheamă Eva. Sunt din Cehia și eu sunt aici pentru Școala de vară. Îmi place limba română și cultura românească.”
A terminat studiile Afaceri Internaționale și plănuiește să mai vină în România.
Eva Svobodova, cursant din Cehia: „Și eu cred că România este o țară cu potențial, cu o cultură interesantă și o limbă frumoasă.”
Ca și colegul său din Japonia, Francisco reușește să poarte conversații în limba română.
Francisco Javier García Núñez, cursant din Spania: „Eu vreau să învăț limba română pentru ca pentru mine este interesant. Eu sunt filolog. Eu vorbesc limba spaniolă, portugheza, franceza și italiana. Eu sunt profesor la un liceu unde sunt copii români. Este foarte bine să vorbesc cu ei limba română.”
Școala de vară are deja tradiție la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Este la a 53 - a ediție.
Diana Greu, coordonator Școală de Vară "România - limbă și civilizație" UAIC Iași: „Interesul e constant. Ăsta e un atu. Avem invitați numeroși. Cei mai mulți vin din Republica Moldova pentru că este un acord între cele două ministere. Ce ne propunem e să răspândim cât mai mult și mai corect limba română și să îi aducem de la stadiul de începători la stadiul de avansați pe cei care vin prima dată sau a doua oară.”
Cursanții participă la școala de vară fie prin intermediul universităților, fiind bursieri, fie plătind o taxă de 700 de euro. Zilnic fac câte patru ore de limba română.