Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Educației: Examenele ar putea fi reprogramate, dacă nu se renunță la grevă săptămâna viitoare

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că este posibilă prelungirea sau reprogramarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, dacă nu vor fi reluate cursurile în toate școlile săptămâna viitoare.

Evaluarea Națională începe pe 12 iunie, iar examenul de Bacalaureat, pe 12 iunie (probele de competențe), potrivit calendarelor inițiale aprobate de Ministerul Educației. Momentan, singura modificare făcută în calendare a fost prelungirea perioadei de înscriere pentru Bacalaureat.

Însă, dacă greva profesorilor se prelungește, iar elevii și profesorii nu se vor întoarce cu toții la clase săptămâna viitoare, Ligia Deca a precizat că se pot lua în calcul prelungirea și chiar reprogramarea datelor din calendarele examenelor.

Până în 9 iunie se va ști dacă se păstrează calendarul examenelor

”Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat.

Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.

Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.

Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației.

Multe din solicitările pe care dumnealor le au se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi rezolvate prin contrctul colectiv de muncă și legea salarizării.

Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul a menţionat că până în 9 iunie se va şti dacă se păstrează calendarul actual de examene naţionale.

"Aş încuraja să plecăm de la această premisă, să rămânem pe calendarul actual. Sau, dacă va fi nevoie, de o reprogramare a probelor de competenţe pentru Bacalaureat, pentru că acelea încep pe 12 iunie (...). Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toţi copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu - Evaluarea naţională sau Bacalaureatul", a punctat Deca. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE