Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul Hell's Angels România va fi extrădat în SUA. Marius Lazăr este acuzat de trafic de droguri și spălare de bani

Marius Lazăr, liderul grupării al Hell's Angels din România va fi extrădat în Statele Unite. El este cercetat într-un dosar privind trafic de droguri, spălare de bani şi complicitate la tentativă de omor, a fost extrădat în Statele Unite ale Americii.

În 2020, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au desfăşurat investigaţii ce au vizat membri ai Hells Angels implicaţi în traficul internaţional de droguri, potrivit unui comunicat al IGPR

Care sunt acuzațiile

"Activităţile au fost desfăşurate în colaborare cu DEA şi US Marshals, într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracţiunilor de complicitate la trafic de droguri, spălare de bani, conspiraţie la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale şi importului de substanţe controlate, încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, săvârşirea de acte pregătitoare pentru infracţiunea de omor, grup infracţional organizat, ce intră sub incidenţa legii R.I.C.O. (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) toate prevăzute de Codul Penal al Statelor Unite ale Americii", precizează sursa citată.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislaţia română cu infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc, spălarea banilor şi complicitate la tentativă de omor, menţionează Poliţia Română.

Românul va fi judecat în SUA

Succesul activităţilor poliţieneşti desfăşurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii pe numele unui cetăţean român, mandat ce a fost pus în aplicare de autorităţile române.

Cererea de extrădare a fost aprobată în luna ianuarie, iar românul va fi transferată în SUA, unde va fi judecată pentru faptele de care este învinuit.

În realizarea acestei operaţiuni şi a extrădării, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au beneficiat de sprijinul de specialitate al poliţiştilor din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi din cadrul DGPMB - Biroul Urmăriri şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - PTF Aeroport Otopeni.

Conform comunicatului, un aport deosebit l-a avut şi MAE, prin Agentul Guvernamental la CEDO, care prin demersurile întreprinse a reuşit să lămurească situaţia specifică la Curtea Europeană, unde au fost atacate mandatul internaţional de arestare şi procedura extrădării. 

Ce este Hell's Angels  

Hell’s Angels Motorcycle Club, cel mai cunoscut club al motocicliștilor din întreaga lume, a fost înființat în 1948, în Fontana, California. Motocicliștii sunt deopotrivă admirați, contestați, idolatrizați, dar și sub vizorul autorităților din statele în care sunt activi.

Fondat la câțiva ani de la încheierea războiului, când motocicletele erau ieftine, datorită surplusurilor militare, iar veteranii reveniți de pe front întâmpinau probleme în a se readapta la firescul vieții liniștite, Clubul a fost pus pe picioare de Otto Friedli, care plecase din Pissed Off Bastards, un alt club de motocicliști, potrivit Historia.

De ce Hell’s Angels

Un fenomen exclusiv californian la începuturi, originea denumirii Hell’s Angels trebuie căutată în istoria conflagrațiilor mondiale, când Hell’s Angels era o poreclă pentru escadrilele de bombardiere. În anii ’50, au apărut mai multe cluburi Hell’s Angels în SUA, care s-au unit ulterior, stabilind criterii comune de admitere, mai arată sursa citată.

În câte state activează

În 1961, Clubul motociciliștilor se extinde dincolo de granițele SUA. Prima filială din America de Sud a fost înființată în Brazilia, în 1984, iar în 1993 a apărut o filială și în Africa, la Johannesburg. În prezent, Hell’s Angels are 230 de filiale în toată lumea, inclusiv în Turcia, care, în 2009 a devenit primul stat Islamic în care s-a înființat o filială Hell’s Angels.

Club de motocicliști sau sindicat de crimă organizată

În SUA, Hell’s Angels este privit drept un sindicat al crimei organizate. Deși organizația se disociază de eticheta de club al delincvenților sau organizație criminală, există membrii pentru care infracțiunile sunt un stil de viață.

Cazierele multora dintre aceștia stau mărturie pentru eticheta care li se pune. Cercetări, acuzații, arestări, condamnări pentru trafic de droguri, vătămări corporale, posesiune ilegală de arme, dar și crime. Toate acestea li se impută unora dintre membrii Hells Angels din întreaga lume.

În contrapartidă, sunt și membri care organizează evenimente caritabile periodic, în genere destinate veteranilor de război și copiilor din comunități defavorizate. Activitățile contrastante stau la baza unuia dintre mottourile clubului, ușor ironic și cu o tentă victimizatoare: Când facem bine, nu își aduce nimeni aminte. Când greșim, nimeni nu uită (When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE