Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liceul din România unde 19 elevi dintre cei 27 înscriși au promovat Bacalaureatul: „Când s-au publicat rezultatele am rămas plăcut surprins”

Și elevii din mediul rural au avut emoții, la publicarea rezultatelor de la Bacalaureat. Parcursul liceal al adolescenților din rural poate fi însă destul de diferit de al celor din urban. Mulți se mulțumesc cu diploma de zece clase, alții, pur și simplu, abandonează școala.

La Liceul Teoretic din comuna Peciu Nou, situată la aproximativ 25 de kilometri de Timișoara, 19 din cei 27 de elevi înscriși au promovat Bacalaureatul.

Liceul are două clase, ambele cu profilul Științele naturii

Seria a început cu un număr de 57 de elevi, dintre care 43 au ajuns în clasa a 12-a. Nu toți absolvenții au susținut Bacalaureatul în această sesiune, din diverse motive.

Bianca Tănase, directoare Liceul Teoretic Peciu Nou: „Nu putem vorbi despre un abandon din partea elevilor noștri. O parte dintre ei s-au transferat, au mers spre alte licee, iar o parte au considerat că le sunt suficiente 10 clase. O parte dintre ei, din păcate, s-au mulțumit cu diploma de 10 clase.”

Doar doi elevi au abandonat școala după clasa a 10-a. Primăria locală face eforturi pentru a contracara eventualele abandonuri școlare, pe viitor, și i-a recompensat pe liceeni într-un mod inedit.

Nicoleta Grubacichi, viceprimar Peciu Nou: „Este vorba despre premiul oferit elevilor, liceenilor noștri, care a constat într-o excursie de o zi, pe traseul Peciu – Oravița – Anina – Reșița – Văliug. O zonă mirifică pot să spun. Câțiva dintre ei chiar au fost pentru prima dată cu trenulețul.”

Unii absolvenți ai liceului de la Peciu Nou au avut azi motive de bucurie: spre exemplu, Giulia Rogojan a luat 10 la matematică, fără să fi luat meditații.

Ce spun absolvenții

Giulia Rogojan, absolventă liceu Peciu Nou: „A fost ușor, cel puțin la matematică. La biologie a fost ușor până la ultimul exercițiu, la mini-eseu.”

Reporter: „Și încotro vrei să te îndrepți acum, după terminarea liceului?”

Giulia Rogojan, absolventă liceu Peciu Nou: „Spre Facultatea de Medicină Veterinară sau Facultatea de Biologie.”

Daniel Durigon, absolvent liceu Peciu Nou: „Când s-au publicat rezultatele am rămas plăcut surprins. BAC-ul nu mi s-a părut extrem de greu, subiectele au fost abordabile. Am avut media 7,90. Pentru cât m-am pregătit , spun că-i ok.”

Chiar dacă elevii care au muncit au înregistrat rezultate bune, abandonul școlar rămâne un flagel cu care România se confruntă. Peste 15% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au terminat cel mult clasa a VIII-a și nu și-au continuat studiile obligatorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE