Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea privind taxa de solidaritate, reexaminată de Senat la cererea lui Klaus Iohannis. OMV ar putea plăti de trei ori mai puțin

Senatul a reexaminat, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului.

Legea instituie contribuţia de solidaritate ca o măsură comună şi coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarităţii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autorităţile naţionale să ofere sprijin financiar gospodăriilor şi întreprinderilor puternic afectate de creşterea preţurilor la energie.

Contribuţia de solidaritate urmează a fi utilizată pentru sprijinirea financiară a consumatorilor finali de energie, în special a gospodăriilor vulnerabile, a întreprinderilor din industriile mari consumatoare de energie, pentru dezvoltarea autonomiei energetice şi sprijinirea proiectelor menite să reducă efectele negative ale crizei energetice.

Legea pentru aprobarea OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie a fost adoptată tacit de Senat pe 26 februarie, prin vot de Camera Deputaţilor pe 29 martie şi retrimisă la reexaminare Parlamentului pe 13 aprilie.

OUG 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul şi destinaţia contribuţiei de solidaritate. Potrivit regulamentului european, aceasta are caracter temporar.

"Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - "Extracţia ţiţeiului", 0620 - "Extracţia gazelor naturale", 0510 - "Extracţia huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - "Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului" şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv", prevede actul normativ, articol menţinut nemodificat în lege, în urma reexaminării de către Senat.

De ce a cerut Iohannis reexaminarea

În scrisoarea preşedintelui Iohannis, se arăta că această contribuţie de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, iar aceasta se va calcula prin aplicarea unei cote de 60% asupra bazei, iar baza se calculează pe baza profiturilor impozabile anuale în exerciţiul financiar 2022 şi, respectiv, în exerciţiul financiar 2023, care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exerciţiilor financiare din perioada 2018 - 2021.

Şeful statului preciza că Legea pentru aprobarea OUG 186/2022 are unele dispoziţii care "nu sunt îndeajuns de clare", astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

Legea va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE