Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pensiilor speciale nu va mai fi modificată luna aceasta. Oficialii urmează să discute cu Comisia Europeană

Legea pensiilor speciale nu va mai fi modificată în această lună, în sesiune extraordinară, așa cum promiteau guvernanții după recenta decizie de neconstituționalitate a CCR. Executivul Ciolacu mizează mai întâi pe negocierea unui acord cu reprezentanții Comisiei Europene pe acest jalon esențial din cadrul PNRR.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o discuție cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu și ministrul Muncii, Simona Bucura pe efectele acelei decizii de neconstituționalitate dată de judecătorii CCR pe acest proiect de lege al pensiilor speciale, iar concluziile sunt clare.

Specialiștii invocă faptul că această decizie a Curții nu mai lasă marjă de manevră, astfel încât să se vină cu aceste modificări la legea pensiilor speciale atât pentru pensiile speciale aflate în plată, dar și pentru pensiile de care vor beneficia actualii magistrați care încă activează în domeniu.

Noile modificări nu mai pot fi aplicate decât peste 25-30 de ani, când, de exemplu, un procuror sau un judecător abia intrați în magistratură ating acea vechime mult dorită de 25 de ani.

Potrivit surselor Euronews, se vor face simulări în următoarele zile referitoare la baza de calcul, pentru că judecătorii de la CCR susțin că aceasta nu ar trebui să fie discriminatorie, iar în momentul de față avem o bază de calcul pentru multe categorii de pensii speciale introdusă de 65%, în timp ce magistrații și grefierii au o bază de calcul de 80%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE