Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Laura Codruța Koveși, anchetă privind frauda cu fonduri europene în Bulgaria. Primarul unui oraș a fost arestat și pus sub acuzare

Un primar din Bulgaria a fost arestat, în urma unor acuzații ale Parchetului European privind o gestionare frauduloasă a fondurilor europene. Valentin Dimitrov, primarul orașului Gheneral Toșevo, din nord-estul Bulgariei a obținut o eliberare pe cauțiune pentru o sumă de cinci mii de euro. 

La adresa unui primar bulgar sunt suspiciuni de folosire ilegală a fondurilor europene. Biroul  Procurorului șef al Parchetului European, Laura Codruța Koveși anchetează o eventuală fraudă a banilor comunitari în valoare de peste 160.000 de euro. Susținătorii primarului bulgar și membri ai partidului socialist au venit în fața secției de poliție pentru a-și exprima nemulțumirea față de arestarea primarului. 

Valentin Dimitrov, primarul orașului General Toșevo: 

”Nu e mare lucru, m-au arestat, m-au pus sub acuzare, asta e tot”, a declarat  Valentin Dimitrov, primarul orașului General Toșevo.

”Mi-a spus că a fost arestat și asta e tot ce știam despre el”, a spus fratele primarului din Toșevo. 

Primarul a ieșit din arest prin cauțiune 

Primarul a fost eliberat condiționat pentru o cauțiune de 10.000 de leva, echivalentul a 5.000 de euro bani cash. Singurul comentariu pe care primarul  l-a făcut când a ieșit a fost că a fost eliberat. Susținătorii l-au aplaudat.  

Parchetul european anchetează o fraudare a unor fonduri europene care erau destinate reabilitării clădirilor rezidențiale

”Nu este vorba de gestionarea ilegală a fondurilor europene. Aceasta este o altă acuzație, ce implică câștiguri private. Nu este vorba despre aceasta!”, a explicat avocatul primarului. 

Avocatul primarului Valentin Dimitrov a respins acuzațiile și spune că în dosar nu există probe.

În orașul Dobrih unde se află secția de poliție, cetățenii din localitatea condusă de premierul Dimitrov au venit să-și susțină edilul printr-un protest pașnic. Eliberarea lui din arest a fost întâmpinată cu lacrimi și aplauze. Oamenii l-au îmbrățișat.  Pentru mulți dintre ei arestarea primarului localității General Toșev  a fost făcută în urma unui ordin politic , înainte de alegerile locale.

”Tot orașul îl susține pe fratele meu. Eu cred că e un ordin politic, înainte de alegeri”, mai spune fratele primarului. 

”Se pare că ar fi câștigat, din nou la alegerile locale. Și atunci ar putea exista o legătură cu asta”, a declarat Ilia Dobrev, primarul orașului Zhiten. 

”Vin alegerile și acesta este singurul oraș unde municipalitatea aparține Partidului Socialist”, spune un bărbat. 

”Dacă nu există dovezi clare de încălcare a legii, de ce îi arestează pe toți?”, a menționat o femeie. 

Mulți dintre susținătorii primarului bulgar cred că este o confuzie în documente și că nu s-a încălcat nicio lege  sau că fondurile europene nu ar fi fost folosite corespunzător.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE