Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blocaj la nivelul UE. Statele membre nu au ajuns la un acord asupra unui mecanism de acţiune în faţa crizelor migratorii

Statele membre ale UE nu au ajuns miercuri la un acord asupra unui mecanism de acţiune în faţa crizelor migratorii, ultima componentă din propunerea de revizuire a politicii europene privind migraţia înaintea negocierilor cu Parlamentul European pentru un Pact european privind migraţia şi azilul, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Un acord european convenit la începutul lunii iunie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înăspreşte regulile privind dreptul de azil în UE, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre. Acordul prevede astfel că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările membre aflate sub presiune migratorie, precum Italia, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, afirmând că nu vor aplica prevederile privind relocările obligatorii de migranţi şi contribuţiile financiare, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată şi va fi baza negocierilor viitoare cu Parlamentul European pentru adoptarea unui Pact european privind migraţia şi azilul.

Înainte însă, statele UE mai trebuie să se pună de acord şi asupra unui mecanism de gestionare a crizelor provocate de valurile de migranţi. O reuniune desfăşurată miercuri pe această temă la nivel de ambasadori nu a permis obţinerea unei înţelegeri, întrucât Austria, Republica Cehă, Polonia şi Ungaria au votat împotrivă, iar Germania, Olanda şi Slovacia s-au abţinut.

Unul dintre punctele discutate a fost diminuarea standardelor privind cazarea şi asistenţa socială oferite migranţilor. În timp ce Ungaria şi Polonia consideră că aceste standarde nu sunt coborâte suficient în propunerea prezentată pentru mecanismul de gestionare a crizelor, Germania a considerat că, dimpotrivă, standardele UE pentru migranţi riscă să fie diminuate prea mult.

O nouă reuniune a reprezentanţilor pentru stabilirea ultimelor detalii ale propunerii cu care Consiliul UE (statele membre) va merge la negocierile cu Parlamentul European pentru pactul privind migraţia şi azilul urmează să se desfăşoare în luna septembrie. Comisia Europeană şi-a fixat ca obiectiv definitivarea acestui pact înaintea alegerilor europarlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE