Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scala din Milano, deschidere cu proteste. Celebrul teatru de operă a deschis stagiunea cu o producție rusească

Punerea în scenă a operei Boris Godunov, despre țarul rus cu același nume a fost întâmpinată cu un miting de protest față de războiul din Ucraina. Reprezentația a fost ovaționată însă minute în șir de public, printre care s-au aflat prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, președintele Sergio Mattarella și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Protestatarii au purtat steagul ucrainean și au ținut pancarte care îl condamnau pe președintele Vladimir Putin, pentru invazia Ucrainei. Unii manifestanți consideră că evenimentul cultural este o victorie de propagandă a Kremlinului. Cu toate acestea, cei care au asistat la spectacol au văzut lucrurile altfel.

„Ucrainenii sunt niște oameni fantastici, curajoși și bravi, iar noi îi sprijinim cu tot ceea ce este necesar și atât timp cât este nevoie. Cred că nu ar trebui să permitem ca Putin să distrugă cultura,” a spus Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene.

„Nu avem nimic împotriva poporului rus, a istoriei rusești sau a culturii ruse, ci împotriva celor care au luat decizia politică de a invada o țară suverană. Cele două dimensiuni trebuie să fie separate, pentru că sunt două lucruri foarte diferite și nu trebuie să le amestecăm”, a precizat Giorgia Meloni, Premierul Italiei.

Aproximativ 30 de ucraineni s-au adunat în fața teatrului pentru a protesta.

„Nu am venit aici să protestez împotriva culturii, împotriva operei, dar aceasta este o mare problemă acum, cultura a devenit un fel de armă pentru ruși, așa simt ucrainenii, nu vor să audă nimic (în limba rusă n.r.), a spus unul dintre protestatarii ucraineni.

Conducerea teatrului La Scala a subliniat sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv printr-un concert caritabil care a strâns 400.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE