Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„La Niña”, fenomenul meteo care va aduce precipitații mai multe decât de obicei în Europa

Meteorologii avertizează că vom avea o iarnă grea în mai multe regiuni ale lumii. Fenomenul climatic „La Niña”, caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute deasupra Oceanului Pacific va aduce precipitații mai multe decât de obicei, spun specialiștii, precum și scăderi semnificative ale temperaturilor.

Presiunea atmosferică ridicată

„La niña”  - un fenomen meteorologic intens, influențat de temperaturile mai scăzute în  Oceanul Pacific, face ca perspectiva unor condiții meteo extrem de reci în această iarnă să fie mult mai probabilă pe continentul european. Și totul se datorează presiunii atmosferice ridicate.

„În timp ce temperaturile cresc peste tot pe glob, Asia Centrală va rămâne friguroasă pentru moment. De îndată ce vom începe să avem intensificări ale vântului din est, acest aer siberian se va deplasa deasupra Europei și va face ca temperatura să scadă. Acesta este riscul cu care ne confruntăm, mai ales la începutul iernii,” a explicat Carlo Buontempo, director Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice.

În timp ce temperatura crește pe tot globul, impactul „La Niña” se resimte în mod diferit pe fiecare continent. În Australia, s-au înregistrat unele dintre cele mai umede condiții din istoria continentului, iar în părțile vestice ale Americii de Nord se resimte o secetă fără precedent. Pentru Europa, impactul „La Niña” ar putea aduce vreme neobișnuit de rece.

Criza energetică din Europa

„Vom asista la aceste fenomene extreme, care se vor înrăutăți, cu siguranță. Pe parcursul vieții noastre va trebui să ne așteptăm ca lucrurile să devină mult mai grave,” a declarat Dave Throup, meteorolog britanic.

Fenomenul vine într-un moment în care criza energetică din această iarnă îi neliniștește pe mulți europeni. Pentru londonezii Eileen și Michael O'keefe momentul nu putea fi mai nepotrivit. Costul preparării unei cești de ceai s-a triplat deja și nu-și mai amintesc decât o singură perioadă atât de dificilă.

„Am trecut prin război și prin raționalizare și vom trece și prin asta. Dar cred că în următoarele 6-8-9 luni va fi foarte dificil,” a explicat Eileen O'keefe, locuitoare a Londrei.

În acest an, datele meteorologice sugerează că probabilitatea unei ierni extrem de reci este mult mai mare decât în mod obișnuit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE