Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kurzii au organizat un marș al doliului la Paris, după ce un atacator a ucis trei persoane

Publicat de: Oana Stoica

Membri ai comunității kurde din Franța au condus un marș tăcut prin Paris, în onoarea celor trei kurzi uciși vineri în capitală.

Unii dintre cei care au mărșăluit spun că poliția ar fi trebuit să facă mai mult pentru a-i proteja, potrivit Euronews.

Crimă din motive rasiste

Procurorii spun că un francez în vârstă de 69 de ani se confruntă cu acuzații preliminare de crimă din motive rasiale, tentativă de crimă și încălcarea regimului armelor. Suspectul le-a spus anchetatorilor că a urmărit să ucidă migranți sau străini și că a plănuit să se sinucidă, spunând că are o ură „patologică” față de străinii non-europeni.

El a fost internat pentru scurt timp la psihiatrie, dar apoi a fost eliberat înapoi în custodia obișnuită a poliției. Luni, el a apărut în fața unui judecător de instrucție. Numele suspectului nu a fost făcut public în mod oficial, deși presa franceză l-a identificat ca fiind „William K”.

Kurzii cred că atacul are la bază motive politice

Autoritățile franceze au calificat atacul de vineri drept un incident izolat, dar unii activiști kurzi din Paris consideră că acesta a fost determinat de motive politice.

Turcia l-a convocat luni pe ambasadorul francez Herve Magro pentru a transmite neliniștea față de ceea ce a numit propaganda neagră desfășurată împotriva Turciei de către grupurile militante kurde în urma atacului, a relatat agenția turcă de stat Anadolu.

Turcia „se așteaptă ca Franța să acționeze cu prudență în legătură cu acest incident și să nu permită organizației teroriste (interzise PKK) să își promoveze agenda vicleană”, a raportat Anadolu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE