Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: „Speranţa mea e ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline”

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că România va deveni parte a Spațiului Schengen și a subliniat că adevărata miză este reprezentată de accederea în spațiul european de liberă circulație, și nu data la care va fi luată decizia propriu-zisă. La rândul său, președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a afirmat că aderarea României la Schengen este importantă pentru solidaritatea europeană, pe fondul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă se așteaptă la un vot pozitiv la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) din luna martie 2023.

„În ce priveşte Schengen, eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga și pe toți colegii dumneavoastră să nu ne legăm neapărat de o anumită dată.

Acelaşi lucru l-am spus şi când lumea a început să vehiculeze ca dată ultimativă 8 decembrie. Și dacă vă amintiți, am spus că pentru mine nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea României în Schengen.

Intrarea României în Schengen rămâne obiectiv de mare importanţă”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia”

„România va intra în Schengen, dar acum la acest moment nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie speranţa.

Și speranţa mea e ca în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline.

Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea în Schengen e miza. Sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi, cel puțin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune.

Personal, mă aștept ca România să intre în Schegen în 2023, fără ca în acest moment să spunem o dată când se ia decizia.

În momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite, votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei sunt lămurite, cu siguranţa Consiliul JAI va fi convocat şi răspunsul pe care-l aștept este unul pozitiv”, a mai precizat președintele României.

Cu prilejul vizitei efectuate în România, la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal, președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a afirmat că susține aderarea României la Spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE