Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola: „România va adera la Schengen și o va face în curând”

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează luni şi marţi o vizită de lucru în România.

19/12/2022 , 18:31

Roberta Metsola, discurs în Parlamentul României. „Nu renunțați la Europa”

Roberta Metsola, a susținut luni seara un discurs în Parlamentul României. aflată în vizită în România, a ținut, luni seară, un discurs în Parlamentul României.

Președintele Parlamentului European a afirmat că decizia amânării aderării României la spațiul Schengen a fost una greșită, criticând indirect veto-ul exprimat de Austria.

„Sunt aici în România, azi, într-un moment simbolic, cu un singur mesaj: Nu renunțați la Europa, nu renunțați la noi.

Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare așa cum erau acum două săptămâni, când scandalurile despre corupția câtorva puțini ocupă prima pagină a ziarelor și ecranele televizoarelor, în detrimentul muncii intense de lungă durată depusă de mulți, când promisiuni făcute cu mult timp înainte par a fi ignorate de dragul unor considerente înguste, mărunte, de ordin național, când cei pentru care Parlamentul European este prin însăși existența lui o amenințare vor invoca oricare din aceste chestiuni pentru a împinge tot mai mulți oameni spre confortul extremelor.

Atunci e momentul în care suntem chemați să conducem. Acum e vremea să ne ridicăm și să ne arătăm uniți când e greu, când ar fi mai ușor să stăm și să tăcem.

A fost o săptămână grea pentru Europa din mai multe puncte de vedere.

O decizie finală mai înainte de sfârșitul anului care să asigure aderarea deplină a României la spațiul Schengen nu a fost să fie luată săptămâna aceasta.

Le-am spus liderilor că acesta a fost cel mai dezamăgitor curs pe care-l puteau adoptat. Cred că decizia amânării a fost greșită. Vreau să spun limpede.

România este pregătită să adere la Spațiul Schengen! România este pregătită, dumneavoastră sunteți pregătiți de peste un deceniu.

România va adera la Schengen și o va face în curând pentru că este dreptul vostru.

Vremea când erau două Europe a trecut. Sunt convinsă că toată lumea va înțelege asta în curând.

Vreau să mă mai refer la ceea ce am auzit recent. Acesta nu este un fel de cadou făcut României. Această aderare este în avantajul tuturor celorlalte state membre, la fel de mult ca și al României. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea dintre europeni, despre capacitatea de a face față împreună amenințărilor comune.

Este o piesă lipsă în mozaicul care este construcția Europei. Înțeleg că este datoria și răspunderea noastră să punem curând această piesă la locul ei”, a afirmat Roberta Metsola.

19/12/2022 , 15:29

Roberta Metsola, declarații la Palatul Cotroceni: „România aparține spațiul Schengen”

Preşedintele Parlamentului European după ce a fost primită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

„Vreau să fie clar că România aparține spațiului Schengen și Parlamentul European va face în continuare demersuri în așa fel încât tergiversarea - care este o dezamăgire - să fie pe cât mai scurtă posibil.

La Consiliul European am solicitat tuturor șefilor de Guvern să îndeplinească o promisiune făcută României în urmă cu 11 ani

Nu există niciun motiv justificat ca România și Bulgaria nu fie primite în Schengen deoarece toate condițiile pentru aderare au fost îndeplinite.

Mergem mai departe să insistăm instituțional în 2023”, a declarat Roberta Metsola.

Roberta Metsola, despre scandalul de corupție din Parlamentul European: „Va exista toleranță zero pentru corupție”

„Vom face față acestui test. Încrederea necesită ani de zile pentru a fi construită și necesită o clipă pentru a fi pierdută. Trebuie să reconstruim ceea ce trebuie, să îndreptăm greșelile, trebuie să facem o reformă.

Va exista toleranță zero pentru corupție. Nu poate exista niciun fel de impunitate. Trebuie să asigurăm pe toată lumea că Parlamentul European va lupta împotriva actorilor răuvoitori care încalcă principiile pe care eu și colegii mei ne-am clădit întreaga carieră.

Ne vom apăra valorile, vom apăra statul de drept și justiția”, a afirmat președintele Parlamentului European.

Președintele PE, despre extinderea Schengen în președinția rotativă a Suediei. „România implementează toate componentele din acquis-ul Schengen”

„În privința președinției suedeze a UE, suntem optimiști cu privire la aceasta. Prim-ministrul și miniștrii vor avea o președinție de excepție într-o perioadă dificilă, cu un an înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

Vom constata și competitivatea și susținerea față de extinderea spațiului Schengen.

Dezbaterile despre migrație are loc în fiecare țară în momentul de față. E un subiect care domină alegerile europene și, în funcție de țară, poate fi aspect sezonier.

2022 a fost un special în această privință. Am fost capabili să declanșăm un mecanism de solidaritate menit să permită statelor membre să ajute alte țări care se confruntă cu un aflux mai mare de migranți.

La nivelul Parlamentului European, vom continua să negociem un pachet de măsuri privind migrația care se va încheia înainte de alegerile din 2024.

România implementează toate componentele din acquis-ul Schengen, ceea ce răspunde la orice fel de îngrijorări care ar putea exista din acest punct de vedere”, a mai precizat Metsola.

19/12/2022 , 14:44

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, primită la Palatul Cotroceni

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Luni, Roberta Metsola va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, dar şi cu preşedinţii Camerei şi Senatului - Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu.

De la ora 18.00, preşedinta Parlamentului European se va adresa parlamentarilor români, care se vor reuni în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La şedinţa Parlamentului vor lua cuvântul şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă. Vor fi invitaţi membrii Guvernului, europarlamentarii români şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.

Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”

Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Potrivit instituţiei de învăţământ superior, în cadrul dialogului cu Metsola, tinerii vor putea afla care sunt beneficiile democraţiei parlamentare europene, cum pot să influenţeze politica europeană şi de ce e important să se implice în protejarea democraţiei europene, cum afectează deciziile şi politicile adoptate de Parlamentul European viaţa de zi cu zi.

„Evenimentul este o oportunitate pentru toţi tinerii de a interacţiona direct cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi singurului Parlament transnaţional din lume, dar şi de a se inspira reciproc şi de a-şi schimba opiniile”, a transmis universitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE