Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, către președintele Ungariei: ”Proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii”

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, omologului său ungar, Katalin Novak, că este fundamental ca proiectele de interes realizate în România să fie realizate numai în baza unui acord al țării noastre și să nu fie discriminatorii pe baza etniei.

Șeful statului a făcut declarații, după ce a primit-o pe Palatul Cotroceni, pe Katalin Novak, președintele Ungariei, care se află într-o vizită oficială în România.

"Am reiterat importanţa dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes şi evitarea abordărilor unilaterale care nu pot duce la soluţii sustenabile.

Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional.

În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspunderea pentru protecţia drepturilor acestora şi statul a căror origine etnică o împărtăşesc", a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

În replică, președintele Ungariei a subliniat că este necesar ca relația dintre Ungaria și România să funcționeze, spunând că dorește diminuarea tensiunilor existente, nu amplificarea lor.

"Suntem ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze. Amândoi vom lucra în acest sens şi în anii care urmează. Am convenit de asemenea că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm.

Nu o să fim de acord în toate cele - nici până acum nu am fost de acord în toate - dar cel mai important lucru este să putem discuta şi să ne ascultăm reciproc şi poate atunci putem înţelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice şi acordul nu este identic în absolut toate domeniile", a spus președintele Ungariei, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Katalin Novak a menționat că România şi Ungaria au interesul de a avea o relaţie bilaterală "bună, pragmatică", iar o astfel de colaborare este și în interesul cetățenilor celor două state.

Potrivit Agerpres, Katalin Novak va mai avea, miercuri, întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE