Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis ajunge duminică la Londra, unde se va întâlni cu Regele Charles al III-lea

Președintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni cu Regele Charles al III-lea. Iohannis merge duminică la Londra, invitat fiind la o recepție găzduită de Rege, chiar la Buckingham Palace.

Luni, 19 septembrie, președintele va participa la funeraliile Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a, care vor avea loc la Westminster Abbey, începând cu ora 13.00.

În același timp, reprezentanții Casei Regale Române: Margareta, Custodele Coroanei Române și Principele Radu au ajuns deja la Londra. Și ei vor fi prezenți la toate evenimentele oficiale legate de înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Și președintele Joe Biden și prima doamnă, Jill Biden, au ajuns la Londra pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Îmbrăcați în haine închise la culoare, cei doi au fost întâmpinați la Londra de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Regatul Unit, Jane Hartley.

Sute de președinți și premieri, precum și foști de șefi de stat și de Guvern, sunt așteptați să participe la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii care a decedat, joi, la vârsta de 96 de ani, după ce a condus Regatul timp de 70 de ani.

Toate familiile regale din Europa, așteptate la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

La Westminster Abbey, un impunător monument istoric cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost oficiată nunta Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Philip în 1947. Totodată, este lăcașul de cult în care, din 1066, au fost încoronați aproape toți regii britanici, cu două excepții.

Împăratul Naruhito al Japoniei ar putea veni la funeralii împreună cu Împărăteasa Masako și cu premierul Fumio Kishida. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și omologul său francez Emmanuel Macron sunt așteptați să ia parte la înmormântare.

Spania va fi reprezentată, cel mai probabil, de Regele Felipe al VI-lea, care are legături de sânge cu Familia Regală britanică încă din secolul al XIX-lea. Membri ai altor familii regale din Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia ar urma să fie prezenți la Londra.

„Nu ar fi surprinzător dacă toate capetele încoronate din Europa, președinți și premieri din alte state vor veni la funeralii. Va fi un eveniment diplomatic de amploare. Ultima contribuție a Majestății sale pentru bunăstarea țării noastre este cea prin care oferă un motiv pentru organizarea unei reuniuni diplomatice la nivel înalt”, a declarat un fost ministru britanic care s-a aflat în componența Cabinetului de la Londra cu prilejul funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher în 2013, conform Politico.

„Va fi o înmormântare cum nu a fost alta (....) Au mai avut loc mari funeralii de stat înainte - ale președinților americani, ale lui Nelson Mandela și ale altora. Dar, pur și simplu, Regina era cea mai faimoasă persoană din lume și, drept urmare, cred că va exista o listă de invitați, cum nu a fost vreodată”, a declarat John Kampfner, director al organizației „U.K. in the World”, citat de Politico.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE