Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kings League, competiția de fotbal a lui Piqué pentru noua generație: reguli atipice și meciuri transmise pe TikTok și Twitch

Fotbalul este un sport iubit de generații întregi. De la prima lovitură a meciului până la fluierul de final, a captivat publicul din întreaga lume. Dar dacă ar exista o modalitate de a spori și mai mult entuziasmul și de a-l face atractiv pentru un grup demografic complet nou?

Acesta este conceptul care stă la baza Kings League (Liga Regilor), o nouă competiție de șapte jucători care zguduie lumea fotbalului.

Nu există bilete de vânzare, meciurile nu pot fi găsite pe niciun canal de televiziune din Spania sau din afara ei, însă sute de mii de ochi - ochi tineri, cel mai probabil - urmăresc deja meciurile pe telefoane, tablete și calculatoare prin intermediul internetului.

Iată tot ce trebuie să știți despre acest fenomen sportiv.

Ce este Liga Regilor?

Fondată de fostul apărător al Barcelonei și al Spaniei, Gerard Piqué, alături de Ibai Llanos, cel mai cunoscut streamer online din Spania, Kings League este o competiție de fotbal în șapte, care a început la 1 ianuarie 2023 și este formată din 12 echipe.

Echipele sunt prezidate de jucători precum Sergio Kun Agüero, golgheterul record al lui Manchester City, și Iker Casillas, legendarul portar al lui Real Madrid, și includ tineri jucători locali și mai mulți profesioniști retrași din liga spaniolă.

În prima rundă, starul mexican Javier „Chicharito" Hernandez a avut chiar o apariție unică, în calitate de „rezervă", chiar dacă este jucător activ la LA Galaxy.

Există chiar și jucători mascați, precum „Enigma", a cărui identitate a stârnit dezbateri și speculații uriașe pe internet. S-a dovedit că misteriosul fotbalist de sub mască era mijlocașul de 27 de ani de la Cadiz, Nano Mesa.

Agüero însuși a jucat chiar și primul său meci îmbrăcat ca un clovn.

Liga Regelui este mai mult pentru ca oamenii să se distreze și să se bucure. Am reușit să joc două meciuri, de fapt unul și jumătate. Sunt foarte mulțumit de modul în care este organizat turneul

-Sergio Kun Agüero

Conceptul este, fără îndoială, o formulă câștigătoare. A atras o audiență online semnificativă, cu cifre de peste un milion de spectatori în ziua meciului pe Twitch, TikTok și YouTube.

„Kings League s-a născut dintr-o reflecție asupra modului în care să încercăm să creăm un produs compatibil cu fotbalul profesionist, care să aibă o viață paralelă, dar care să fie cât mai distractiv", a declarat directorul general al Kings League, Oriol Querol, pentru Euronews Culture.

Iată tot ce trebuie să știți despre acest fenomen sportiv.

Prin ce se deosebesc meciurile din Kings League de fotbalul tradițional

Regulile Kings League sunt departe de un meci obișnuit de fotbal cu 11 jucători.

Meciurile au o durată de 40 de minute și constau în două reprize a câte 20 de minute.

Înainte de fiecare meci, echipele aleg una dintre cele cinci cărți de aur secrete care le pot oferi un avantaj în timpul jocului. Printre acestea se numără un penalty instantaneu, eliminarea unui jucător din echipa adversă, dublarea punctelor pentru un gol, furtul cărții echipei adverse sau o carte joker care îți permite să alegi oricare dintre cele patru bonusuri.

La fel ca la polo pe apă, jocul începe cu ambele echipe care sprintează spre centrul terenului pentru a intra în posesia mingii.

Sunt permise înlocuiri nelimitate, dar dacă un jucător primește un cartonaș galben sau roșu, acesta este trimis la coșul de pedepse pentru o anumită perioadă de timp.

În caz de egalitate, se ajunge la penalty-uri, unde jucătorii driblează de la linia de mijloc și trag în portar, ca la hocheiul pe gheață.

Echipele au o singură șansă de a folosi VAR, dar dacă nu reușesc, nu mai pot solicita din nou acest lucru.

După goluri, rachete de semnalizare aruncă scântei din spatele porții, în timp ce lumini stroboscopice clipesc și spoturi se învârt.

Cât de populară este Liga Regilor

Kings League a avut, fără îndoială, un succes uriaș.

Potrivit lui Querol, au avut „medii săptămânale de peste 600-700.000 de persoane care urmăresc meciurile. Am ajuns acum câteva zile la un punct de vizualizări live de peste 1 370 000 de persoane care urmăreau un meci".

Iar companiile au luat aminte. Printre sponsori se numără Adidas și Spotify, iar serviciul de livrare McDonald's se numără printre advertiseri.

Gerard Piqué a anunțat chiar că liga a obținut un contract de sponsorizare cu Casio, după ce fosta sa iubită, Shakira, l-a ironizat cu o referință la celebra marcă în hitul său viral „Bizarrap”.

În ciuda faptului că meciurile se desfășoară de obicei în interiorul unui pavilion industrial de la periferia dezolantă a portului Barcelonei, cu puțini spectatori în persoană, pe 26 martie, stadionul Camp Nou al FC Barcelona va găzdui cele mai bune patru echipe din competiție, care vor juca pentru titlul de campioană.

„Vindem bilete acum, că mai sunt bilete disponibile. Și este vorba de Final Four-ul Ligii Regilor, care este primul split pe care îl jucăm", a declarat Querol pentru Euronews Culture.

Va exista o Ligă a Reginelor?

Da, va exista. Și va începe pe 6 mai.

„În fiecare săptămână vor fi două competiții, sâmbătă Queens League, duminică Kings League și acum suntem în procesul de selecție a fetelor care vor participa în Queens League", spune Querol.

„Vom avea un draft în care echipele își vor putea alege jucătoarele, iar jucătoarele vor fi angajate și de Ligă. Ele vor fi plătite la fel ca băieții, vor avea aceleași condiții", a adăugat el.

Ce urmează pentru Liga Regilor

Piqué și echipa sa consideră că Kings League este un concept care are posibilități de extindere.

„Credem că produsul, pentru că lucrăm la el de mult timp, este puternic, iar fotbalul este sportul rege în întreaga lume, așa că este logic să ne gândim la modalități de extindere a proiectului", ne-a explicat Querol.

„Probabil că în cursul acestui an vom face anunțuri", a tachinat el.

Așadar, locuitori ai Europei, țineți-vă bine tichilele, pentru că King League ar putea ajunge în curând într-un oraș din apropierea voastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE