Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul cere Occidentului să acţioneze pentru a bloca producţia de arme a Rusiei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut apel la autoritățile politice din Occident să facă tot posibilul să blocheze producţia de arme în Rusia, informează agenția France Presse.  Oficialul ucrainean a estimat că 95% din componentele tehnologice, găsite în armele ruseşti distruse în Ucraina, sunt produse de companii occidentale. ”Occidentul trebuie să acţioneze în mod serios pentru strangularea capacităţii Rusiei de a produce arme”, a scris pe X (ex-Twitter) ministrul Kuleba.

Occidentul trebuie să acţioneze în mod serios pentru strangularea capacităţii Rusiei de a produce arme.

-Dmitro Kuleba, șeful diplomaţiei ucrainene,

Oficialul de la Kiev a menţionat rolul  nefast al întreprinderilor private care ocolesc sancțiunile și exportă componente tehnologice în Rusia. Kuleba a precizat că este vorba nu atât de produse militare, ci şi de produse civile sau cu dublă utilizare şi chiar de aparate de uz casnic care sunt de folos și în industria militară.  

Kuleba consideră că Ucraina ar avea nevoie de mai puţin ajutor militar, dacă statele occidentale ar face totul pentru a elimina stratagemele rusești și străine de a ocoli sistemului de sancţiuni împotriva Moscovei instituit de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Ministrul ucrainean a cerut ca partenrii occidentalis ă facă eforturi în acest domeniu pentru a salva vieţile multor civili în Ucraina şi pentru a bloca maşina de război a lui Vladimi Putin.

France Presse notează că Rusia şi-a reorientat complet economia către industria de armament şi a dezvoltat producţia, în pofida sancţiunilor care ar trebui să împiedice fabricarea de muniţii şi arme. Moscova a reuşit să ocolească unele dintre aceste măsuri, achiziţionând de exemplu microelectronica de care are nevoie, în special din Asia. În ceea ce o priveşte, Ucraina vede cum ajutorul militar occidental se diminuează, în special pe fondul disensiunilor politice interne din Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE