Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor, despre amendamentul care elimină interceptările folosite ca probe în dosarele de corupție: ”Forma nu e una corectă și în concordanță cu CCR”

Răsturnare de situație în comisia juridică din Camera Deputaților. După ce au fost votate amendamente cu privire la pragul pentru abuzul în serviciu și interzicerea folosirii interceptărilor în dosare de evaziune, șefa Comisiei a anunțat că acestea vor fi eliminate.

Kelemen Hunor a declarat la Euronews e de părere că forma sugerată de Guvern nu este una corectă și nu se află în concordanță cu CCR.

”Acum nu sunt surprins. La un moment dat după-masă am fost și eu anunțat că se va vota varianta inițială, însă nu înțeleg toate argumentele. Forma Guvernului înseamnă forma trimisă de Guvern în Parlament. În timpul ședinței de Guvern, dar și înainte am avut discuții inclusiv cu ministrul de Justiție și am avut propuneri și am spus că în Parlament vom veni cu amendamente, s-a și întâmplat pentru că erau vreo 2-3 articole care din punctul meu de vedere era necesară să intervenim în Parlament.

Acestea au fost amendamentele asumate de Ministerul Justiției și propuse de el și votate în Senat. Important e că forma Guvernului, din punctul meu de vedere, nu este una corectă și nu e în concordanță cu CCR și de aceea am propus și votat amendamente. Noi am spus că trebuie să existe o limită, principiul era următorul: Probele obținute pe mandat de siguranță națională pot fi folosite pentru faptele penale legate de securitatea națională, legate de crima organizată (terorism, trafic de arme, de muniție, trafic de persoane) plus acele fapte legate de siguranța omului.

Pentru alte fapte penale, probele obținute pe mandat de securitate națională nu pot fi folosite. Corupția este o altă discuție, aceasta a fost introdusă în legea care vorbea de vulnerabilitatea la adresa securității naționale, este interpretabilă. Aici era vorba de a aduce o corecție conform CCR. Au fost mai multe decizii, eu zic că nu au ce căuta SRI în procesul penal, în cercetare penală, Serviciile de Inteligence nu trebuie să fie instituție de urmărire penală, procurorii trebuie să fie liberi și să nu aștepte de la altcineva probe. Nu trebuie să ne întoarcem în trecut.

Aici e vorba de statul de drept și pentru ce pot fi folosite probele obținute în interiorul mandatului. Dacă mergem pe logica Guvernului, din care și eu fac parte dar am avut câteva obiecții și în timpul ședinței de guvern și am avut discuții și în coaliție, la un moment dat, pe mandat de securitate națională poți face urmărire penală, pentru orice faptă penală din Codul Penal, în acest moment nu există nici o limită, ceea ce din punctul meu de vedere este o greșeală fundamentală pentru că lovește exact principiile și baza statului de drept, sunt amestecate puterile în stat, instituțiile primordiale primesc niște sarcini care nu ar trebui să fie în ograda lor și pun la îndoială și independența și autonomia magistraților”, a declarat Kelemen Hunor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE