Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispută pe tema pragului pentru abuz în serviciu. Stelian Ion, fost ministru al Justiției: „Pragul trebuie să fie unul rezonabil, nu derizoriu”

Tensiuni pe tema abuzului în serviciu după Senatul a votat un prag pentru incriminare de 250.000 de lei. Opoziția acuză actuala Putere că a acționat ca Liviu Dragnea în 2017 atunci când a fost adoptată controversata ordonanță 13.

Proiectul merge acum la Camera Deputaților unde ar putea fi modificat. În ciuda votului dat de colegii săi în Senat, premierul României, Nicolae Ciucă spune că vrea un prag de 9.000 de lei, de la care abuzul și neglijența în serviciu devin infracțiuni.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a avut o intervenție la Euronews România pe marginea acestui subiect.

Întrebat de ce este nevoie de un astfel de prag, Stelian Ion a spus că:„Pentru că a spus Curtea Constituțională (CCR) în două decizii. Era și teoria că putem forța și propune o variantă fără prag, dar după ce anul trecut CCR a luat decizia de a declara neconstituțional un articol privind prescripția răspunderii penale, am văzut clar care este linia Curții. CCR va declara neconstituțională o variantă fără prag. A mai făcut-o în trecut, contrazicându-se”.

Stelian Ion a mai spus că pragul trebuie să fie unul rezonabil, nu derizoriu.

„Pragul trebuie să fie unul rezonabil, nu derizoriu, de 10 lei. Acele două decizii au multe paragrafe. Din ele rezultă că ar trebui un prag valoric și nu se indică exact suma. Există riscul ca în cazul în care nu vom avea un prag, peste 5 ani CCR să declare tot textul neconstituțional și apoi e vina legiuitorului că nu a pus prag. Consiliul legislativ și CSM prin avize și puncte de vedere, au stabilit că e nevoie de un prag. Importantă este discuția pe valoare. Munca unui om pe un an de zile sau pensia cu care trebuie să supraviețuiască sunt niște repere justificate care trebuie avute în vedere”, a spus Stelian Ion.

Este justificat pragul de 9.000 de lei?

Întrebat dacă este justificat pragul de 9.000 de lei, Stelian Ion a spus că mai corect ar fi să avem niște repere la care să ne putem raporta în timp, cum ar fi salariul mediu pe economie.

„9.000 de lei este mai puțin ca 250.000 de lei, dar este jumătate din pensia lui Ciucă, de trei ori un salariu mediu pe economie. Dacă pui prag de genul acesta cu o sumă, peste un timp se va devaloriza, probabil. Fluctuează moneda și legiuitorul s-a ferit să pună sume.

Este mai important să avem niște repere la care să ne putem raporta în timp. Noi am pus un salariu mediu pe economie. Este cea mai echilibrată propunere”, a spus Stelian Ion.

Ce urmează?

Stelian Ion a explicat că proiectul va merge acum în Camera Deputaților. De asemenea, se vor depune amendamente.

„Va merge la Camera Deputaților, întâi la comisia juridică și apoi în plen. Se vor depune amendamente. Vedem că deja cei din puterea actuală, după ce au fost descoperiți în intenția lor frauduloasă, au făcut pași înapoi și ne așteptăm să mai scadă acest prag. Important e că am sesizat Comisia Europeană. Lucrez pe o sesizare mai elaborată, nu doar pe această chestiune. Am văzut și reacția Laurei Codruța Kovesi care a contat foarte mult în această ecuație. A spus și ea că sesizează Comisia Europeană și am văzut reacția străzii. Eu cred că cei din PSD – PNL care au acționat exact ca Dragnea în timpul OUG 13 au declanșat ceva. Cred că vor fi proteste după proteste și pe această chestiune”, a mai spus Stelian Ion.    

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE